Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šalju poruku vladajućima

Evo čega je sve medicinskim sestrama 'dosta' i zašto idu u štrajk

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči štrajka u kojem će, osim učitelja i profesora, sutra sudjelovati i medicinske sestre, jedan od sindikata medicinskih sestara priopćenjem je pokušao objasniti čega im je sve dosta, a što ih je nagnalo na obustavu rada.

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara-medicinskih tehničara (HSS MS-MT) priopćio je večeras kako sutrašnjim štrajkom žele poslati poruku vladajućima te kako su medicinske sestre i tehničari "nakon godine dana ignoriranja problematike u zdravstvu, izbjegavanja socijalnog dijaloga i propuštanja svih zakonskih rokova, odlučili da je dosta".

Pročitajte i ovo Autobusi Autotroleja Nakon prosvjeda Povećavaju se plaće radnicima Autotroleja: Rast će još neke naknade Dječji vrtić - 2 Nakon neuspješnih pregovora Zaposlenici vrtića najavili štrajk: "Naši zahtjevi su jasni..."

>> Ministarstvo zdravlja: Nema razloga za štrajk medicinskih sestara

"Naše pravo na štrajk jest legitimno i utemeljeno na domaćim i međunarodnim pravnim propisima i upravo zato i koristimo to pravo; iako, u posljednjim satima prije početka štrajka dolazi do snažnog pritiska na sve radnike u zdravstvu koji žele koristiti svoje demokratsko pravo na štrajk i to tako da im se unaprijed najavljuje smanjenje plaća ukoliko se štrajku odazovu", navodi u priopćenju predsjednica Glavnog vijeća sindikata Anica Prašnjak.

Dodaje kako im je "dosta neplaćenog prekovremenog rada, nezapošljavanja novih zdravstvenih radnika, neprihvatljivih uvjeta rada u ustanovama, šikaniranja u procesu rada" te kako im je "najviše dosta nedostatka volje da se svi ti problemi riješe".

Prašnjak u priopćenju navodi i kako je upravo Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara-medicinskih tehničara "pravovremeno poduzeo sve aktivnosti vezane za najavu štrajka te provođenje mirenja i obavještavanje članova i ustanova o prijeko potrebnim poslovima koji se moraju neprekidno obavljati u zdravstvenim ustanovama za vrijeme štrajka".

Također tvrdi kako "Ministarstvo zdravlja nije u zakonom zadanim rokovima donijelo Odluku o prijeko potrebnim poslovima u zdravstvu, pa je takve poslove, sukladno važečim propisima i ovlastima, predložio Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara-medicinskih tehničara".

Prašnjak je ranije danas najavila kako će se za vrijeme jednodnevnog štrajka medicinskih sestara i tehničara osigurati obavljanje minimuma nužnih poslova i hitnih intervencija, a štrajk će se održati u svim zdravstvenim ustanovama, osim u Hitnoj službi. Kazala je kako njezin sindikat ide u štrajk i zbog zabrane zapošljavanja, zbog čega u sustavu nedostaje čak 12.000 medicinskih sestara. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene