Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi zakon

Od prvog siječnja oglasnici bez oglasa za nekretnine?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema novom Zakonu o gradnji prodaja nekretnina bez energetskog certifikata neće se smjeti oglašavati.

Agencije za nekretnine od prvog siječnja će se naći u problemima kad na snagu stupi Zakon o gradnji jer se više neće smjeti oglašavati nekretnine za prodaju koje nemaju energetski certifikat. Naime, oglasi za nekretnine koji ne budu imali naveden energetski razred kaznit će se s novčanom kaznom i do 30.000 kuna, donosi Novi list.

Pročitajte i ovo Ilustracija Javne politike Jedna od osnovnih potreba u Hrvatskoj je postala luksuz: Je li moguć zaokret? Ilustracija Javne politike Kako se gradovi u Hrvatskoj nose s jednom od najvećih kriza? ''Mi smo davno shvatili da posao neće nitko odraditi umjesto nas''

Znate li koliko soba ima stan u kojemu živi prosječna hrvatska obitelj?

Oglašavanje s navođenjem energetskog razreda i do sada je bilo obavezno, ali nije bilo kazni ukoliko tih podataka ne bi bilo u oglasima.

Većina prodavatelja nekretnina energetski certifikat naručuju tek nakon što pronađu kupca, upozoravaju iz agencija za nekretnine. Kako kažu, tek kad nađu kupca koji 'zakapari' stan prodavatelji imaju novac za certificiranje nekretnine što košta nekoliko tisuća kuna.

U agencijama za nekretnine tako strahuju da se neće imati tko oglašavati, jer ne vjeruju da će prodavatelji dati nekoliko tisuća kuna koje nemaju da bi uopće mogli oglasiti da imaju nekretninu na prodaju.

Prema nekim podacima, energetski certifikat nema 95 posto nekretnina u Hrvatskoj jer vlasnici nemaju novca da ga plate, piše Novi list.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene