Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzrokuju hormonske poremećaje

Nalaze se svuda oko nas, a sada ih EU želi zabraniti. Paradoksalno, najviše se koriste kao dio proizvodnje - lijekova

Aktualno Galerija Zabrana vječnih kemikalija - 3 Zabrana vječnih kemikalija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Zabrana vječnih kemikalija - 2 Zabrana vječnih kemikalija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zabrana vječnih kemikalija - 1 Zabrana vječnih kemikalija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zabrana vječnih kemikalija - 4 Galerija 1/4 >>
Europska unija želi potpunu zabranu vječnih kemikalija. Takozvani PHAS-ovi nalaze se svuda oko nas: u kuhinji, odjeći pa čak i lijekovima. Potpuna zabrana mogla bi biti toliko drastična da proizvodnja 600-tinjak osnovnih lijekova potpuno stane!

Znate li što je PFAS, odnosno što su "vječne kemikalije"? "Riječ je o ugljikovodicima u kojima je jedan dio atoma vodika zamijenjen atomima flora", rekao je Vladimir Stilinović s Kemijskog odsjeka PMF-a u Zagrebu.

I to omogućuje da se stvari ne lijepe jedne za druge, odnosno da odbijaju druge molekule od sebe.

"Vječne kemikalije zapravo se nalaze svuda oko nas - u kuhinji, kupaonici, dnevnom boravku", izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

Ima ih u šamponima, zubnom koncu, laku za nokte, sjenilu za oči, na neprianjujućim tavama, pakiranjima za hranu, u tepihu, tkanini od trosjeda. Ima ih i u kabanicama, koriste se u fotografiji, baterijama, bojama za zid, vatrogasnom aparatu.

"Pokazalo se u nekoliko zadnjih desetljeća da upravo zbog te njihove nereaktivnosti oni jesu donekle opasni jer se akumuliraju. Oni ne reagiraju kada uđu u okoliš, ostaju u okolišu. Kada uđu u organizam, ostaju u organizmu", pojasnio je Stilinović za Dnevnik Nove TV.

U ekstremnim slučajevima PFAS uzrokuje hormonske poremećaje i oslabljen imunitet. Paradoksalno, jer najviše se koristi u proizvodnji lijekova, odnosno omota u kojem tablete stoje.

Pročitajte i ovo Policija u Kloštar Ivaniću Štićenik doma za starije VIDEO/FOTO Potvrdila policija: Preminuo muškarac koji je aktivirao bombu u Kloštar Ivaniću. "Čuli smo strašnu eksploziju, strašnu"

"Svi ga znamo kao blister, materijal u koji se tablete pakiraju. U ovom je trenutku jedini koji nema interakciju s lijekovima i nemoguće je zamijeniti u kratkom roku takav jedan materijal drugime koji će biti siguran - provjeren, dokazan i da može u globalnom lancu osigurati tržište", kazala je Milka Kosanović iz Udruge proizvođača lijekova pri HUP-u.

Pročitajte i ovo Žrtva obiteljskog nasilja - 1 Dodatna trauma Za Dnevnik Nove TV progovorila još jedna žrtva obiteljskog nasilja: Nastavio ju je zlostavljati i iz - zatvora!

Potpuna zabrana koju traži EU dovela bi do zaustavljanja proizvodnje lijekova u Uniji za manje od tri godine, ističu iz Europske federacije farmaceutskih industrija.

Brzo rješenje bilo bi tek uvoz lijekova iz trećih zemalja. A to je nešto što Europskoj uniji ne bi trebao biti prioritet. Dok se farmaceuti brane kako je količina vječnih kemikalija znatno manja u lijekovima nego u većini robe široke potrošnje, Bruxelles želi - potpunu zabranu! 

Više o PFAS-u pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 




 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene