Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sedmogodišnji plan

Grčić: Dobili smo šansu za rast zapošljavanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Partnerski sporazum s Hrvatskom, što ga je u četvrtak usvojila Europska komisija, sigurno će dati novu šansu za jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i za poboljšanje uvjeta života u svim područjima, izjavio je potpredsjednik vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić.

Europska komisija usvojila je u četvrtak Partnerski sporazum s Hrvatskom, ključni dokument za korištenje sredstava iz europskih fondova u sljedećih sedam godina.

'Danas smo donijeli ključni plan za ulaganja kojim će se u Hrvatskoj otvoriti put za zapošljavanje i rast u sljedećih 10 godina. Iz ovoga Sporazuma vidi se zajednička odlučnost Europske komisije i Hrvatske da se financijska sredstva EU-a najučinkovitije iskoriste', rekao je povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn u Bruxellesu.

Pročitajte i ovo Vrijedni europski tužitelji - 1 Izvješće EPPO-a Novi neslavni rekord, Hrvatska prva po broju prijava građana europskom tužitelju: "Tome su pridonijeli i vladajući" Gospodarstvo, mladi, turizam, poticaji (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Postoji i 'ali' Put do europskih milijardi: Otkrivamo kome će najviše koristiti ogromna sredstva iz EU fondova

'To je ključni strateški dokument za korištenje EU fondova koji će biti temeljni izvor finaciranja Hrvatske i koji će sigurno dati jednu novu šansu za jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, za jačanje ukupnih uvjeta života u svim sferama', rekao je Grčić poslije sjednice vlade.

Partnerski sporazum je krovni plansko-programski dokument za korištenje strukturnih i investicijskih fondova za rast i radna mjesta u proračunskom razdoblju 2014-2020. Sve zemlje članice zaključuju s Europskom komisijom Partnerski sporazum.

Koliko Hrvatska uplaćuje u EU blagajnu, a koliko je dobila?!

'Partnerski pokriva više područja - tu su kohezijska politika orijentirana ka jačanju konkurentnosti, politika vezana za razvoj ljudskog potencijala, politika ruralnog razvoja i razvoj ribarstva, a u tom smjeru ide otprilike i struktura financiranja', objasnio je Grčić, dodavši da je Hrvatska odradila velik posao u pripremi sporazuma.

U navedenom razdoblju, Hrvatska iz europskih strukturnih i financijskih fondova na raspolaganju ima ukupno 10,423 milijarde eura, od čega je za ulaganje u rast i radna mjesta namijenjeno 8,397 milijardi, a za poljoprivredu i ruralni razvoj 2,026 milijardi eura.

Za pomorstvo i ribarstvo raspoloživo je dodatnih 280 milijuna eura, za Inicijativu za zapošljavanje mladih u 2014. i 2015. godini 66,177 milijuna te 456,147 milijuna eura iz Instrumenta za povezivanje Europe 2014.-2016. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene