Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Europska federacija novinara poziva vlasti da zaštite Miljuša

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska federacija novinara (EFJ) osudila je najnoviju prijetnju upućenu novinaru Dušanu Miljušu, te je, zajedno s Hrvatskim novinarskim društvom (HND), pozvala hrvatske vlasti da zaštite napadnutoga novinara, njegovu obitelj i pronađu njegove napadače.

Kako stoji u današnjem priopćenju predsjednika HND-a Zdenka Duke, EFJ je u izjavi dostavljenoj HND-u "osudio još jednu u nizu ozbiljnih prijetnji Dušanu Miljušu".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prihvatili braniteljske zakone Za financijski spas: Parlament Federacije BiH usvojio zakone Slika nije dostupna Miljuš godinu dana iza napada Miljuš: Imam indicije tko me pretukao

EFJ (čije je središte u Bruxellesu) te prijetnje smatra napadom na novinarske slobode i istraživačko novinarstvo u Hrvatskoj i ističe da je Republika Hrvatska kandidatkinja za ulazak u Europsku uniju (EU).

U priopćenju se podjseća da je Miljuš u utorak, 8. srpnja, dva dana nakon što je o kriminalu govorio u emisiji HTV-a, zaprijetila nepoznata osoba nazvavši telefonom jednoga člana njegove obitelji. 

>> Dušan Miljuš primio nove ozbiljne prijetnje

>> Postoje sumnje da su Miljuša pokušali ubiti

Zbog napada na Miljuša uznemiren je i SEEMO (Medijska organizacija jugoistočne Europe sa sjedištem u Beču). U priopćenju te organizacije ističe se da "najnovije prijetnje nisu samo napad na osobne slobode već i na istraživačko novinarstvo te općenito na slobodu govora".

Prijetnje Miljušu oštro je jučer osudila i Delegacija Europske komisije u Hrvatskoj, pozvavši nadležne da identificiraju i kazneno gone odgovorne za te i druge pokušaje gušenja slobodnih medija prijetnjama i zastrašivanjem.

Novinar Dušan Miljuš, koji godinama piše o organiziranom kriminalu, brutalno je pretučen 2. lipnja ove godine bejzbol palicom ispred zgrade u kojoj stanuje u Zagrebu. Njegovi napadači su i dalje nepoznati javnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene