Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekonomski analitičar za Dnevnik Nove TV

'Euro će se samo kratko stabilizirati, a onda će padati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčka je privremeno spašena. Cijelu noć trajali su pregovori s čelnicima Eurozone.

Atena je na kraju pristala na oštre rezove, u zamjenu za desetke milijardi eura financijske pomoći. No, da bi se o konkretnim novcima uopće počelo pregovarati, Grčka u sljedeća dva dana mora donijeti niz reformskih zakona.

Gost Dnevnika Nove TV bio je ekonomski analitičar profesor Luka Brkić.
 

Pročitajte i ovo Nebo u Grčkoj - 3 marsovski prizori FOTO Nestvarni prizori u Grčkoj: Ova nepogoda mogla bi doći i do Hrvatske Alexis Tsipras (Foto: AFP) Izborni poraz Lider grčke ljevice podnio ostavku: "Došlo je vrijeme za početak novog ciklusa"

Nakon maratonske sjednice, Grčka je dobila veliku domaću zadaću. Kako vi komentirate ovaj posljednji sporazum?

To je stvarno velika domaća zadaća za Grčku, no tu ne vidim ništa novo. Priča je išla tako da se moglo pretpostaviti da će ovako završiti. Jer, neovisno o ovom kontekstu pregovora, ucjena, prijetnji, političkih manipulacija, Grčka ima ozbiljnih problema i zadataka koje mora napraviti neovisno o Eurozoni i o EU. Jer, puno je toga lošeg napravljeno do sada.

Spominje se i povećanje poreza, mirovinska reforma, ukidanje nekih olakšica... Sve to Grci su odbacili na referendumu.

To je točno. Priča oko referenduma je bila, po mom uvjerenju, ta da se izvrši dodatni pritisak na članice euroskupine kako bi se dokazalo da Grčka ima plebiscitarnu podršku za izlazak iz eurozone, kako bi se izgradila vlastita čvršća pregovaračka pozicija. To se nažalost po Tsiprasovu vladu nije dogodilo i bit će zanimljivo vidjeti kako će se to razvijati.

Kreativnost na djelu: Kako Grci preživljavaju bez banaka?

Kako biste vi definirali ovaj Fond od 50 milijardi eura? Drži li Europa Grčku time u šaci?

Moguće su različite interpretacije, no na prvi pogled se vidi da je uistinu riječ o dodatnom narušavanju suvereniteta jedne države. Fond u kojem će navodno stručnjaci mimo bilo kakvog političkog konteksta upravljati grčkom imovinom, bez obzira hoće li biti privatizirana, monetizirana ili nešto treće. To je na tragu ozbiljnog problema koji Europa ima ne samo s Grčkom nego koji Europa ima u svojim temeljima.

Kako se sporazum može odraziti na euro?

Euro je počeo padati u odnosu na dolar i neke druge valute, primjerice švicarski franak. Euro će se smirivanjem situacije s Grčkom kratkoročno stabilizirati. No, po mojoj procjeni, na euro će narednih godinu do godinu i pol više utjecati politika američke središnje banke (FEB) više nego europske tako da će u tom periodu euro više padati u odnosu na dolar nego rasti.

Kakva je Tsiprasova politička budućnost? Slijede li Grčkoj novi izbori?

Opcija novih izbora je dosta realna, no možda bi se mogao očekivati novi politički potez, odnosno jedini mogući pravi potez koji Tsipras sada može napraviti a to je vlada nacionalnog jedinstva. I to s ključnim argumentom - imamo reforme koje se moraju provesti, ne samo zbog toga što bi mi to htjeli, nego zato što nas netko drugi, puno jači izvana pritišće.

Pritisak izvana mogao bi se koristiti i za unutarnjopolitičke razmirice i konflikte odnosno rješenja do kojih bi se moglo doći.


DNEVNIK.hr pratite putem
iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene