Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Davorin Rudolf zaključio

'EU za RH nije najsretniji izbor, ali je jedini'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako će se i u kojoj mjeri očuvati identitet hrvatskog naroda u Europskoj uniji, u budućoj Državi Europi, ovisit će najviše o hrvatskoj političkoj eliti, ali i o hrvatskim intelektualcima.

Napisao je to u članku 'Identitet naroda i Europska unija' akademik Davorin Rudolf koji je objavio svibanjski broj Republike, mjesečnika za književnost, umjetnost i društvo. Rudolf smatra da će u Europskoj uniji mnogoljudni narodi država članica nesumnjivo održavati svoje nacionalne identitete, primjerice jezik, kulturu, tradiciju, svijest o zajedništvu, ali iskušenjima i rizicima očuvanja nacionalnog identiteta bit će izloženi mali narodi, posebice njihove političke, intelektualne, pa i gospodarske elite.

Upozorava da će za nekoliko godina, nakon punopravna članstva u Europskoj uniji, naše političke i intelektualne elite imati težak i odgovoran zadatak zajedno s elitama ostalih malih i srednjih država članica EU-a te će morati stalno nastojati da se nacionalni identitet i nacionalni interesi hrvatskog naroda ne uruše, ne istope i ne nestanu. Po Rudolfovu mišljenju države Europe sve bliže su jednomu novom organiziranu političkom, suverenom, neovisnom entitetu - Državi Europe.

'Gotovo u svim institucijama Unije, u svakodnevnu djelovanju EU-a, suočit ćemo se, među ostalim, s dva važna fenomena - s daljnjim snažnim integracijskim procesima i s dominacijom najmnogoljudnijih, gospodarski i financijski najmoćnijih država članica', ocjenjuje Rudolf. Za razliku od područja politike, u labirintima koje male i srednje države često nemoćne lutaju, službeni jezici naroda, kako napominje, primjereno se poštuju. Odgovornost za očuvanje i razvoj hrvatskoga jezika jest na nama, prvenstveno na našim državama, znanstvenim, stručnim i obrazovnim vlastima i ustanovama, smatra.

U zaključku članka akademik Rudolf navodi da EU, što se tiče nas, nije, možda, najsretniji izbor, ali je jedini. 'Alternativa je: trajno truljenje na europskoj periferiji. Volio bih stoga da se svi zajedno svojski angažiramo u reformama i prilagođavanju standardima EU-a, tako da u toj integracijskoj cjelini ostanemo čvrsto na svojim nogama, uspravni, umjesto jalovih rasprava o tome hoćemo li se ili nećemo učlaniti u tu moćnu međunarodnu organizaciju", dodaje.

Pročitajte i ovo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne Slika nije dostupna Ovako nas vide na Zapadu 'Od ulaska u EU, za Hrvatsku samo loše vijesti'

Prva među tranzicijskim zemljama RH izrazila želju za članstvom

Hrvatska je prva među europskim tranzicijskim zemljama, 5. listopada 1990., izrazila želju za učlanjenjem u tadašnju Europsku zajednicu na međunarodnoj konferenciji u Institutu za globalnu ekonomiju u New Yorku.

Zahtjev za punopravno članstvo u EU hrvatska je vlada podnijela 21. veljače 2003. u Ateni, a pregovori o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji formalno su počeli 3. listopada 2005. prvom sjednicom Međuvladine konferencije o pristupanju na kojoj su predstavnici država članica EU-a i Hrvatske razmijenili tzv. opća stajališta.

Rudolf smatra da je EU sudbina svih europskih država, uključujući pretežito kršćanske euro-azijske države poput Rusije i Gruzije, a u daljnjoj budućnosti i Izraela.  Tema najnovijeg broja časopisa Republike je Petar Skok, poredbeno-povijesni lingvist, o kojem pišu August Kovačec i Ana Kapraljević. Božica Jelušić piše o zavičajnom gnijezdu Ivana Goluba, Nives Puhalo objavljuje deset pjesama, a Davor Vidas prozni tekst Čudesna je ovo zemlja. (HIna)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene