448520
448520
448520
448520
448520

Etičko povjerenstvo strankama: Molimo vas, suzdržite se

  • , 31.08.2016., 14:56
  • Autor:
  • komentara

Etičko povjerenstvo pozvalo je izborne sudionike da u kampanji izbjegavaju iznošenje insinuacija o političkim protivnicima, te da za svoje promidžbene aktivnosti ne koriste sredstva u vlasništvu države i lokalnih jedinica.

 
 
 
 
Izborna kampanja (Foto: Dusko Marusic/Damir Spehar/PIXSELL)
Izborna kampanja (Foto: Dusko Marusic/Damir Spehar/PIXSELL)

OVDJE ISPROBAJTE APLIKACIJU GDJE SAM 2016.

Povjerenstvo je taj poziv poslalo reagirajući na prigovor da se u radijskoj poruci emitiranoj prema narudžbi IDS-a spominju „primitivci u crnim košuljama“, te na upit je li primjeren način na koji tehnički ministar poduzetništva Darko Horvat, inače HDZ-ov izborni kandidat, u ulozi ministra danima promovira poduzetnički skup koji će, u organizaciji njegova Ministarstva, u rujnu održati u Splitu.

U reklamnom spotu spiker najavljuje ministra Horvata koji potom „drži govor desetak ili više sekundi“, navodi se u prigovoru Povjerenstvu od kojeg se traži mišljenje je li takav način promoviranja skupa primjeren i sukladan zakonu, neovisno što je riječ o projektu Ministarstva kojemu je Horvat na čelu, s obzirom na to da traje izborna kampanja?

Povjerenstvo smatra da bi izborni sudionici koji obavljaju javnu dužnost trebali izbjegavati spomenuto ponašanje, sve sudionike poziva da za aktivnosti i namjene svoje izborne promidžbe ne koriste sredstva u vlasništvu države i lokalne samouprave.

Time se, ni u kojem smislu, ne ograničava nositelje javnih dužnosti u redovitom obavljanju njihovih dužnosti i tijekom izborne promidžbe, naglašava Povjerenstvo.

Povjerenstvo je reagiralo i na prigovor da u radijskom spotu IDS-a u simuliranoj anketi među građanima o biračkim preferencijama, jedan od anketiranih izgovara „…kad vidim one primitivce u crnim košuljama…“.

„Sudionici izbornog postupka trebali bi izbjegavati iznošenje insinuacija o političkim protivnicima, a u suprostavljanju težiti utemeljenoj i obrazloženoj kritici“, naglasilo je Povjerenstvo te pozvalo izborne sudionike da poštuju temeljne vrijednosti Izbornog etičkog kodeksa, osobito snošljivost i kulturu dijaloga. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se