Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkriven mogući uzrok

ZNANSTVENICI U ŠOKU Eksplozije zabilježene kao potresi - 'To je poput detonacije 24 tona TNT-a'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Podrhtavanje tla uslijed prve eksplozije odgovara detoniranju tri tone TNT-a, a druga je bila čak sedam puta jača, kao eksplozija 21 tone tog eksploziva.

Eksplozije u kineskom gradu Tianjinu bile su tako snažne da su ih instrumenti zabilježili kao potrese. Dužnosnik kineske seizmološke uprave rekao je BBC-u da su znanstvenici "šokirani" snagom eksplozija.

Pročitajte i ovo Eksplozija u hidroelektrani kod Bologne Užas kod Bologne VIDEO Eksplozija u talijanskoj hidroelektrani: Četvero radnika poginulo, za nekolicinom se još traga Potraga za nestalima i spašavanje odsječenih nakon potresa na Tajvanu - 1 Utrka s vremenom FOTO Potraga za nestalima u potresu na Tajvanu: Stotine su odsječene, više od tisuću ozlijeđenih

Po njegovim riječima, podrhtavanje tla uslijed prve eksplozije odgovara detoniranju tri tone TNT-a, a druga je bila čak sedam puta jača, kao eksplozija 21 tone tog eksploziva.

Prema stručnjacima, prva eksplozija zabilježena je kao potres jakosti 2.3, a druga 2.9 stupnjeva.

Udarni val osjetio se nekoliko kilometara od skladišta u kojem je došlo do eksplozije.

"Eksplozija je probudila mene i sestru, bili smo strašno uplašeni. Pokrili smo se plahtama i pitali se radi li se o potresu ili atomskoj bombi", rekao je jedan stanovnik tog lučkog grada.

"Spavao sam kada su se vrata i prozori iznenada zatresli. Isprva sam pomislio da je potres", dodao je drugi koji živi sedam kilometara od mjesta nesreće.

Kina : Golema eksplozija pogodila lučki grad, nema potvrde o broju ozlijeđenih

Čak je i američki geološki centar registrirao eksplozije kao potrese. List The Guardian navodi američkog geofizičara Johna Bellinija koji kaže da se kod eksplozija poput one u Tianjinu jako rijetko detektiraju seizmičke aktivnosti.

Otkriven mogući uzrok

Kineski spasioci u petak su iz ruševina izvukli jednu preživjelu osobu a vlasti su se usmjerile na istragu uloge uskladištenih zapaljivih kemijskih tvari u dvjema eksplozijama u lučkom gradu Tianjinu u kojima je u srijedu život izgubilo 50 osoba i ozlijeđeno oko 700 osoba od kojih 71 teško.

Eksplozije su u srijedu kasno navečer potresle lučko skladište zapaljivih kemikalija a požari su u petak još gorjeli na mjestu na kojem su razorne eksplozije uništile lučke zgrade, kontejnere i automobile.

Stručnjaci za sigurnost smatraju da je gašenje požara vodom u skladištu u kojem su bile kemijske tvari, koje snažno reagiraju na kontakt s vodom, moglo uzrokovati lančane eksplozije jer se razvio eksplozivni plin.

Vjeruje se da je tamo bio uskladišten kalcijev karbid koji u kontaktu s vodom stvara eksplozivni acetilen. Prema državnoj agenciji Xinhui nekoliko je kontejnera već gorjelo prije eksplozije, a vatrogasci su te požare gasili vodom.

Kemijski stručnjak David Leggett iz Kalifornije kazao je za Reuters da je eksplozija acetilena mogla zapaliti amonijev nitrat koji je također bio uskladišten u istom skladištu. "Po meni prisutnost amonijevog nitrata može objasniti snagu razaranja", kazao je.

Stručnjaci vjeruju da je moguće da je prva eksplozija posljedica polijevanja kalcijeva karbida vodom što je stvorilo eksplozivni plin acetilen a druga mnogo snažnija posljedica zapaljenja amonijevog nitrata acetilenom.

Život je izgubilo najmanje 12 vatrogasaca a 18 ih se vodi kao nestalo dok ih je 66 hospitalizirano. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene