132074
132074
132074
132074
132074

Građani ipak ne znaju zašto su potpisali peticiju

  • , 09.07.2010., 07:51
  • Autor:
  • komentara

Referenduma će biti, ali ne zna se kada.

 
 
 
 

Istraživanje koje je za Novu TV napravila agencija Ipsos Puls pokazalo je da će 49 posto građana sigurno izaći na njega.

Istraživanje je pokazalo da čak 49 posto ispitanika želi da sindikati inzistiraju na provođenju referenduma i ako Vlada odustane od izmjene ZOR-a. Na istom je pitanju 28 posto građana izjavilo da smatraju kako sindikati u tom slučaju trebaju odustati dok ih 23 posto ne zna.

Na pitanje hoće li izaći na referendum ukoliko ga bude 48 posto ispitanika je izjavilo kako će sigurno izaći na referendum, dok je njih 19 posto odgovorilo da će vjerojatno izaći. Da sigurno neće izaći izjavilo je samo 10 posto ispitanika.

No ispitivanje je potvrdilo sumnje da građani zaista ne znaju točno zbog kojih izmjena o radu su sindikati pokrenuli inicijativu za raspisivanje referenduma. Naime, na to je pitanje 'ne znam' odgovorilo čak 48 posto ispitanika. Oko 15% građana smatra kako su sindikati pokrenuli inicijativu za raspisivanje referenduma radi ukidanja kolektivnih ugovora, a njih 13% smatra kako su to učinili radi smanjivanja radničkih prava. Oko 11% ispitanih navodi ukidanje božićnica, regresa i dara za djecu kao razlog.

Među onima koji ne znaju prave razloge pokretanja inicijative češće su mlađi građani, žene, ispitanici iz ruralnih dijelova te ispitanici iz Like i Banovine. Što su ispitanici obrazovaniji to su i rjeđe među neinformiranim građanima.

Gledano na cijelom uzorku 49% građana bi glasalo ZA, a njih 16% PROTIV na referendumu. Ukoliko promatramo samo rezultate onih koji su naveli kako će sigurno i vjerojatno izaći na referendum, njih 64% bi glasalo ZA, a 15% PROTIV.

Za Vladu je možda zabrinjavajuć podatak da nešto manje od polovice građana, točnije njih 47 posto smatra kako bi Vlada trebala podnijeti ostavku i raspisati izbore ukoliko na referendumu prođu zahtjevi sindikata.

Na pitanje što bi trebali učiniti čelnici sindikata ako građani na referendumu ne prihvate njihove zahtjeve čak 51 posto ispitanih smatra da trebaju nastaviti s borbom za prava radnika, dok njih 27 posto smatra da u tom slučaju sindikatlisti trebaju podnijeti ostavke na svoje dužnosti.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 646 punoljetnih građana RH, na stratificiranom slučajnom uzorku građana RH starijih od 18 godina. Uzorak je stratificiran prema regiji i veličini naselja, a odstupanja strukture uzorka od strukture populacije prema spolu, dobi i stupnju obrazovanja korigirana su postupkom otežavanja. Istraživanje je provedeno između 05. i 7. srpnja 2010. godine. a za Novu TV ga je provela agencija Ipsos Puls.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se