Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Njegova Vlada je bolja

EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE: Hrvati vole Milanovićev stil

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građani pozitivno misle o stilu premijera Milanovića, a smatraju i kako je njegova Vlada bolja.

Donosimo nastavak istraživanja o prvih šest mjeseci Vlade koje je za Dnevnik Nove TV ekskluzivno provela agencija Ipsos Puls na uzorku od 600 ispitanika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraživanje Svaki peti radnik osjeća se diskriminiranim: Što rade poslodavci? Ilustracija Prevencija kao ključ Svaki treći dan od raka maternice umre jedna žena: Porazna činjenica jer može ga se spriječiti i liječiti

Milanovićevi nastupi - manje je bolje

Većina građana, njih 70 posto, zaključilo je kako je premijera malo u javnosti a da ga je više misli pak 4 posto građana. A da je kao i Jadranka Kosor nazočan misli 11 posto birača.

>> EKSKLUZIVNO istraživanje: Kada ćemo vidjeti rezultate? Nakon 2015.

Milanovićev stil je dobar

Takav medijski stil podržava 78 posto birača, a njih 15 posto ne podržava, 6 posto ne zna.

HDZ-ovci podržavaju Milanovićev stil

Zanimljivo i HDZ-ovi birači, njih 60 posto, podupiru stil Zorana Milanovića, ali i 90 posto njegovih birača.



Milanovićevi ministri - samostalniji

Nova Vlada, nova pravila i 42 posto građana misli da su ministri samostalniji u radu, njih 24 posto misli da imaju podjednaku samostalnost, a da su u lošijoj situaciji nego u Kosoričinom kabinetu misli 14 posto građana. Ne zna njih 19 posto.

Kukuriku birači, njih 50 posto, misle da su ministri samostalniji, a i više HDZ-ovih birača to misli, točnije njih 38 posto.

Samostalnost je OK

Na kraju 64 posto birača podržava ovakvu samostalnost ministara, a njih 25 posto ne podržava to. Ne zna njih 11 posto.

Većina svih birača podupire samostalnost ministara. Tako to želi i dalje 69 posto birača vladajuće koalicije, ali i 59 posto birača HDZ-a.

Milanovićeva Vlada je bolja

Zoran Milanović ima veliko nezadovoljstvo građana. Njih 60 posto ne odobrava poteze, ali na kraju u usporedbi s prethodnom Vladom prolazi bolje.

42 posto građana misli da je njegova Vlada bolja od Vlade Jadranke Kosor, 32 posto njih misli da je podjednaka, a samo 19 posto misli da je lošija. Isto istraživanje kada smo radili prije 100 dana pokazivalo je da tada 46 posto građana mislilo da mu je Vlada bolja, 31 podjednaka, a 17 posto lošija.

Stariji, Primorci i Dalmatinci za Vladu

Stariji od 60 godina, njih 46 posto misli da je ova Vlada bolja. To misli i 53 posto visokoobrazovanih, te 49 posto Istrijana i Primoraca, ali i 47 posto Dalmatinaca.

Mladi do 30 godina, njih 37 posto misli daje ova Vlada ista, baš kao i stanovnici na selu, njih 39 posto, ali i stanovnici metropole s 37 posto.

Kukuriku birači, njih 67 posto, misli kako je ova Vlada bolja, HDZ-ovci s 53 posto misle da je lošija.



Premijer bolji od premijerke

Zoran Milanović ima i bolje ocjene kao premijer od prethodnice. Da je bolji, misli 47 posto, a da je podjednak premijer misli 22 posto birača. Svaki peti misli da je lošiji od Jadranke Kosor. U odnosu na istraživanje o 100 dana mali je pad popularnosti. Tada je 56 posto mislilo da je bolji premijer, da je podjednak, mislilo je njih 24 posto, a da je lošiji 15 posto birača.

Dalmatinci 'za', Slavonci 'protiv'

Dalmatinci s 53 posto misle da je bolji premijer, baš kao i 60 posto stariji od 60 godina. Da je lošiji premijer misli više Slavonaca, njih 25 posto. A po 24 posto srednjeobrazovanih te birača od 45 do 60 godina misli također da je lošiji premijer.

Hrvati razmislili i odlučili: Holy nije trebala odstupiti

Mirela Holy već osam dana nije ministrica. Odstupila je zbog maila u kojemu je tražila da se od političkog šikaniranja zaštiti supruga SDP-ovca. Podnijela je ostavku, premijer je poručio - ljestvica je postavljena visoko.

No, 55 posto građana misli da mail kao razlog ostavke nije dovoljan za ostavku. Njih 35 posto misli pak da je trebala dati ostavku, a ne zna 10 posto.

Kukuriku birači nisu za ostavku

Birači Kukuriku kolacije, njih 59 posto, misle da zbog maila nije trebala odstupiti, a njih 30 posto pak misle suprotno. Zanimljivo, i više HDZ-ovih birača - njih 49 posto nije za ostavku zbog maila.

Holy razumiju žene i Dalmatinci, ali ne muškarci i mladi

Oni koji smatraju da Holy nije trebala dati ostavku su žene, njih 60 posto, stariji od 60 godina sa 60 posto, Dalmatinci sa 60 posto, Ličani i Banijci sa 69 posto.

Da je trebala dati ostavku misle većinski muški birači, njih 41 posto, mlađi od 30 godina s 44 posto i Zagrepčani s 43 posto.

Odobravaju li građani Milanovićev stil vladanja i da li je njegova Vlada bolja ili lošija od Vlade Jadranke Kosor? Rezultate istraživanja doznajte u Dnevniku Nove TV u 19:15.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene