Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje za Dnevnik Nove TV

Vraća se povjerenje građana u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vraća se povjerenje građana i podrška ulasku Hrvatske u EU.

Tako pokazuju rezultati istraživanja NoveTV koje je za Dnevnik provela agencija IpsosPuls. Istraživanje je provedeno na uzorku od 1.000 ispitanika.

Pročitajte i ovo Paket Vladinih mjera - 4 I mirovine dio mjera Vlada će odigrati posljednju kartu uoči raspuštanja Sabora: Evo što će biti s računima za plin i struju te cijenama proizvoda Crobarometar Istraživanje za svibanj Crobarometar: Koliko su građani Hrvatske zadovoljni kvalitetom života? Pogledajte što je na vrhu, a što na dnu liste

Mjesec presuda i bunta čini se da je iza nas. Ako je suditi po reakcijama građana na pitanje o referendumu o ulasku u EU. Tako bi u ovom trenutku za ulazak u EU glasovalo 56 posto građana, a protiv toga bilo 39 posto građana. Samo 5 posto građana je neodlučno. Politika može biti zadovoljna rezultatom, ali i zabrinuta što je broj euroskeptika sada gotovo 40 posto.

Znak je to da se 'efekt generala' istopio i da se tadašnjih manje od 30 posto potpore ulasku u Uniju nakon nepravomoćne presude istopilo. Zanimljivo, birači SDP-a i HDZ-a s 95 ili 94 posto žele izaći na referendum o ulasku u Uniju. A oni i prednjače s potporom. 69 posto HDZ-ovih i 56 posto SDP-ovih birača je za ulazak u Uniju. Jedini problem mogu biti birači HSS-a kojih je 44 posto protiv ulaska, a 41 za punopravno članstvo.

Oporavak lijevog bloka, desni blok stabilan

Savez za promjene bilježi u svibnju oporavak nakon pada potpore u travnju. Sada bi za njega glasovalo 38 posto građana. No i dalje je to manje od 40 posto koliko je ovaj Savez predvođen SDP-om imao od kada je formiran.

HDZ-ov blok bi u ovom trenutku imao potporu 22 posto birača, a moglo bi se zaključiti kako u njihovom slučaju nema velike sinergije i potrebe izlaska zajednički na birališta. U takvoj blokovskoj potpori prag bi prešao i pravaški blok prevođen HSP-om s 5,5 posto, a blizu su laburisti s 4,9 posto. Neodlučnih birača je 16 posto i taj broj lagano pada.

SDP se vratio, HDZ isti

SDP je i dalje najjača stranka, a nakon tri mjeseca vratio se na 30 posto potpore koju je uživao mjesecima prije. HDZ je s 21 pao na 20 posto potpore birača. Od ostalih stranaka nakon mnogo vremena se na treće mjesto probio HSP sa 6,1 posto. Umirovljenici su na 4,7 posto, HSS se oporavio i ima potporu 4,4 posto, a narodnjaci koji su mjesecima bili treći sada su šesta stranka s 4,4 posto. Odmah iza njih su laburisti s 4,2 posto. HSLS ima 2,9 posto. Ostale stranke imaju 7,9 posto, a neodlučnih birača je 15 posto i oni su u padu.

 

Josipović, Milanović i Kosor stabilni

Vodeći političari svibanj završavaju kako su i počeli - neokrznuti u svojim rejtinzima. Tako je predsjednik najpopularniji sa 79 posto potpore. Jadranka Kosor ima potporu 28 posto birača. Ona se nakon pada stabilizirala, a Zoran Milanović ima potporu 41 posto birača i on je već treći mjesec na istoj potpori nakon pada popularnosti u veljači.

 

Svibanj donosi stabilizaciju

Nakon nekoliko mjeseci s više od 80 posto nezadovoljnih građana smjerom kojim ide zemlja, svibanj završavamo sa 79 posto takvih. A njih 13 posto je zadovoljno smjerom kojim ide Hrvatska. Očekivno, većina birača velikih stranaka je pesimistična pa i HDZ-ovi birači. Njih 45 posto nije zadovoljno smjerom kojim ide Hrvatska. Birači ostale tri velike stranke su s više od 80 posto nezadovoljni smjerom.

Isto tako završavamo još jedan mjesec stabilnim nezadovoljstvom potezima Vlade - njih 76 posto je nezadovoljno potezima Vlade Jadranke Kosor, a njih 18 posto je zadovoljno. Tu premijerku 'spašavaju' birači HDZ-a, kojih je 59 posto zadovoljno Vladinim potezima. Birači ostalih stranka su nezadovoljni, pa i HSS-ovih 76 posto birača čiji ministri sjede u Vladi.

Zanimljivo, koalicija nikad stabilnija. Nakon kratkotrajnog pada vjere u opstanak prije nekoliko mjeseci u ovom trenutku 83 posto građana vjeruje kako će koalicija mandat odraditi do kraja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene