Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE DNEVNIKA NOVE TV: 365 dana od pobjede

EKSKLUZIVNO istraživanje: Koje poteze Hrvati zamjeraju Milanovićevoj Vladi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kukuriku koalicija 4. prosinca obilježava godinu dana od dolaska na vlast. I vrijeme je za podvlačenje crte obećanog i učinjenog. Dnevnik Nove TV proveo je veliko istraživanje o tome što građani misle o Vladi i mjerama koje je poduzela za izlazak iz krize.

Zadnje dane prve godine mandata Vlada bilježi sve same minuse: očekivane od političkih protivnika, i puno neugodnije od međunarodnih institucija o stanju nacionalne ekonomije. BDP se strmoglavljuje kvartal za kvartalom, Fitch nam je promijenio procjenu kreditnog rejtinga. Dnevnik Nove TV donosi ono što je za Vladu presudno - mišljenje građana. A ono - ako je suditi po odgovorima na pitanja o dobrim i lošim potezima Kukuriku koalicije - nije nimalo dobro.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV Zadnji dan kampanje Posljednji rezultati velikog istraživanja Nove TV - sve su karte na stolu, mnogo je birača koji bi mogli presuditi ove izbore Hrvoje Krešić istraživanje - 4 U Dnevniku Nove TV Treći dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte rezultate za tri velike izborne jedinice

>> BDP pao 1,9 posto, Linić poručuje: To je opasan pad, a krivi su poduzetnici

>> Maras: Pozvao bih HUP da sve ono što imaju od imovine stave u funkciju!

NAKON GODINU DANA UGLAVNOM NEZADOVOLJNI

Nakon godinu dana od pobjede Vladom,  točnije - načinom kako obavlja posao, nezadovoljno je 60, a zadovoljno 32 posto birača. Nastavak je to trenda i iz prvih šest mjeseci mandata - i tada je nezadovoljnih bilo 60, a zadovoljno 30 posto birača.

DALMATINCI I PRIMORCI VJERUJU

Potezima Milanovićevog tima najzadovoljniji su birači Primorja i Istre.  49 posto Primoraca vjeruje Vladi i nakon godinu dana.  To mišljenje dijeli i 40 posto birača Dalmacije, a isti je postotak optimista među biračima starijim od 60 godina.

>> 'Ovo je još jedno upozorenje da loptu treba spustiti na zemlju'

>> Josipović: Ima onih koji se previše oslanjaju na državu, ali ...

BIRAČI SA SELA I SJEVERA NEZADOVOLJNI

Birači sjeverne Hrvatske iznadprosječno su nezadovoljni Vladom nakon godinu dana i to sa 71 posto. Slično je s biračima sa sela, njih 67 posto je nezadovoljno, a tu možemo ubrojiti i 73 posto birača od 30 do 44 godine života.

VLADAJUĆI ZADOVOLJNI, OSTALI NE

Kukuriku koalicija trebala bi se početi brinuti i zbog činjenice da im jedva nešto više od polovice - 54 posto - vlastitih birača bilježi pozitivnu ocjenu. Birači HDZ - a s 86 posto nezadovoljni su sa svim sto je Vlada učinila.

HRVATI NE VJERUJU DA ĆE MILANOVIĆ IZVUĆI ZEMLJU IZ KRIZE

Zoran Milanović će na dan pobjede braniti svoj prvi proračun, a građani nikad manje nisu vjerovali da će vladine mjere doprinijeti izlasku iz krize.

Danas tek 29 posto građana misli kako će mjere doprinijeti izlasku iz krize a u njih ne vjeruje 64 posto građana. Još prije šest mjeseci u vladine mjere vjerovao je skoro svaki treći ili 32 posto birača, a pesimista je bilo 56 posto. Vlada je među biračima sa svojim politikama najbolje stajala nakon 100 dana - u mjere je vjerovalo 48, a nije vjerovalo 45 posto građana. Kada je donijela proračun za 2012. u Vladine mjere vjerovalo je 37 posto, a nije vjerovalo 54 posto.

MANJE SE VJEROVALO JOŠ KOSORIČINOJ VLADI

Vidljivo je kako Vlada sa svojim mjerama kod građana nakon godinu dana pobjede uživa najmanje povjerenje građana. Građani su u vladine mjere najviše vjerovali nakon 100 dana mandata. A jedina utjeha Milanoviću može biti da je njegova prethodnica Jadranka Kosor nakon godinu dana stajala loše. U mjere njezine vlade vjerovalo je 15 posto, a nije vjerovalo 62 posto građana.

DALMATINCI I ŽENE OPTIMISTI

Dalmatinci su iznadprosječno optimistični i u mjere vjeruje 37 posto njih. I ženski birači su iznadprosječno optimistični s 33 posto. A isto vjeruju mladi do 30 godina, ali i stariji od 60 godina.

SLAVONCI I MUŠKI PESIMISTI

Slavonci su pak sa 72 posto pesimistični u Vladine mjere, a sa 74 posto isto mišljenje dijele i Ličani i stanovnici Banije. Muški birači su iznadprosječno pesimistični u vladine ekonomske mjere sa 69 posto, a sa 73 posto u Vladine mjere ne vjeruju birači od 30 do 44 godina.

KUKURIKU BIRAČI NE VJERUJU VIŠE VLADINIM POLITIKAMA

Birači vladujuće koalicije su podijeljeni oko vladinih mjera izlaska iz krize. Njih 48 posto ne vjeruje vladi, a 43 posto ih vjeruje. To je zapravo najopasnije za Vladu jer polako, ali sigurno većina njezinih birača ne vjeruje u Vladine mjere. Očekivano, 90 posto HDZ-ovih birača ne vjeruje u Vladine ekonomske politike.

KOLEKTIVNI UGOVOR I POREZ NA MIROVINE NE VOLE NI VLADAJUĆI

Vlada je najavila jednostrano raskidanje kolektivnih ugovora, a to ne podupire niti većina birača vladajuće koalicije. Uz Vladu je tek 17 posto birača koalicije. Slično je s porezom na nekretnine. Njega podupire samo 30 posto birača Kukuriku koalicije.

ČAČIĆ UJEDINIO KUKURIKU I HDZ

Odlazak Radimira Čačić većina građana svrstava u bolje poteze Vlade, a to, zanimljivo, podupre identičan broj vladajućih i HDZ-ovih birača. Sa 72 posto oni to smatraju pozitivnim.

NEGATIVNI POTEZI – POSKUPLJENJA

Očekivano kao i nakon 100 dana, šest mjeseci i nakon godinu dana na prvom mjestu negativnih poteza su poskupljenja struje, plina i cestarina s 84 posto. Potom je povećanje PDV-a sa 78 posto. Negativnim građani ocjenjuju i ukidanje dodataka učiteljima i nastavnicima - to ne odobrava 66 posto birača. Politička imenovanja u NO ne podupire 63 posto birača, a najavu poreza na nekretnine ne podupire 54 posto birača. Jednostrano otkazivanje kolektivnih ugovora ne pozdravlja 43 posto birača.

Inzistiranje na likvidnosti po cijenu stečaja tvrtki ne podupire 37 posto birača, a smjene ministara u vladi negativnim ocijenjuje 27 posto birača. Novi zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji ne podupire 21 posto birača. A isto broj birača ne odobrava uvođenje zdravstvenog odgoja. Pripreme za objavu registra branitelja ne odobrava 20 posto birača. Čačićeva ostavka za 10 posto građana negativan je potez.

MILANOVIĆEVI PROBLEMI NAKON GODINU DANA

Premijer Milanović trebao bi se zabrinuti nad sljedećim pitanjima koje njegova Vlada provodi. 64 posto njegovih birača ne odobrava ukidanje dodatak na plaću profesorima, učitelja. 47 posto njegovih birača ne odobrava uvođenje poreza na nekretnine. 46 posto njegovih birača protiv je jednostranog ukidanja kolektivnih ugovora.

Od početka mandata njegovi birači nisu odobravali politička imenovanja u NO tvrtki i to i dalje ne odobrava 65 posto birača, a s preko 70 posto njegovi birači ne podupiru prve poteze Vlade, veći PDV i poskupljenja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene