Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kodeks ponašanja u Saboru

EKSKLUZIVNO Boris Šprem: Zastupnike će se kažnjavati i novčano!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U razgovoru za Dnevnik Nove TV predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem otkrio je kakve se kazne spremaju 'neposlušnim' zastupnicima.

Predsjednik Hrvatskog sabora u razgovoru za Dnevnik Nove TV izjavio je kako će se do ljeta vidjeti drugo lice Sabora. Zatupnici će raditi pet dana u tjednu, javnost će biti uključena, a prvi put usvojio bi se i kodeks ponašanja. Predsjednik Šprem poručio je kako će se ubuduće zastupnike kažnjavati novčano.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pitanje budućnosti RH Zoran Milanović otkriva ''vojnu tajnu'': Na ovo se čeka već neko vrijeme Slika nije dostupna NepotpunA STATISTIKA Objavljeni prvi podaci iz Sabora: Poznato tko se na sjednicama najviše javljao za riječ

80 dana je iza ove vlasti. Mislite li da ste ispunili obećanja ili razočarali građane?

Mislim da smo na putu da građani budu zadovoljni s koalicijskom vlašću u Republici Hrvatskoj. U zadnje vrijeme optimizam je nešto manji, ali to je i jasno jer se primijenio novi PDV.

>> Nestao optimizam, građani ne vjeruju u proračun i investicije!

Moglo se još toga napraviti, imali ste velika očekivanja i spremnu žrtvu građana pa se opet kalkuliralo.

Nije se kalkuliralo, nego se procjenjivalo pa smo se odlučili za postupno dovođenje u red određenih stvari u državi, prije svega konsolidaciju financija.

Mislite li da ova zemlja nema baš previše vremena da se kombinira nešto, da se sada treba napraviti oštar rez?

Rekao sam, oštar rez koliko to vrijeme i okolnosti dopuštaju. Više od ovoga se moglo, ali bilo bi takvih posljedica da one ne bi u društvenom smislu bile savladive u jednom dužem vremenskom periodu.

Dobiva se dojam da ste postali zarobljenici svojih predizbornih obećanja i sada mijenjanja stavova. Uzmimo javne tvrtke, tko vas je tjerao da kažete da ćemo imati profesionalce, a nećemo imati političare. Zašto ste jedno obećavali , a sada radite drugo?

Smatrali smo, i smatramo i dalje, da kada dobiješ izbore i ako u svom sastavu imaš stručne ljude, a mi ih imamo podosta, ne treba gubiti vrijeme i treba ih staviti u potpunu funkciju i potpunu odgovornost. I mi ćemo vrlo brzo vidjeti jesmo li bili upravu ili ne.

Mršić u Podravci, Koračević u HEP-u - to je u konačnici politička odgovornost Zorana Milanovića?

Da, to nitko se spori.

Najavili ste da će u konačnici zastupnici raditi gotovo pet dana u tjednu. Je li to vaš odgovor na kritike javnosti da zastupnici ništa ne rade?

Povjerenje u Sabor je vrlo malo, ne treba objašnjavati zbog čega. Kako vratiti povjerenje, to je pitanje. To je jedna od mjera, ali ima ih više.

>> Antičević: 'Oprosti nam duge naše, kako i mi otpuštamo dužnicima svojima!'

Da li će oni samo sjediti ili će biti kvalitetnije sve što se donosi?

U parlamentu se inače trebaju sukobiti mišljenja, ali ne i ljudi sa svojim neuobičajenim ponašanjem. Dakle, ako ćete omogućiti kvalitetan rad radnih tijela, onda ćete imati i manja natezanja, pod navodnicima, i sukobljavanja na plenarnim sjednicama jer više neće biti toliko potrebe.

Ajmo sada na etički kodeks. Kako ćete kazniti zastupnika koji na sjednicu dođe pijan?

Hrvatska mora ići na kodeks ponašanja zastupnika u kojem s predviđaju, kada se krše ta načela, određene sankcije. Kao što je opomena, javna opomena s objavljivanjem neponašanja dobrog zastupnika i na koncu novčana kazna. Znate, kada netko dobije novčanu kaznu za ponašanje koje je sankcionirano unaprijed, to neke naročito smeta i onda su u situaciji da razmisle da li će ponavljati svoje ispade.

To bi radilo neko neovisno tijelo? Ne bi zastupnici zastupnike kažnjavali?

Ne to bi radili sami zastupnici, to je teško, ali moguće. Nema tu ruka ruku mije, ovisno koga Sabor izabere u tu Komisiju praćenja primjene kodeksa ponašanja zastupnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene