Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lani potrošeno 178 mlijardi kuna

Antičević: 'Oprosti nam duge naše, kako i mi otpuštamo dužnicima svojima!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor, nakon 12 dana pauze, raspravlja o Izvješću o obavljenim revizijama koje je podnio Državni ured za reviziju.

Ivan Klešić, glavni državni revizor, rekao je kako je njegov ured obavio planirane 832 revizije.  Naznačio je kako godine 2010. ukupni dug države bio 125, 4 milijarde kuna, od čega je dugoročni dug 104.,6 milijardi kuna, a kratkoročni (trezorski zapisi) 20.7 milijardi kuna. S jamstvima, ukupan dug države iznosi 133.6 milijardi kuna.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti" Nikola Grmoja u Saboru Oporba burno novom vlasniku Fortenove: "Nitko u povijesti Hrvatske nije bio ovako moćan kao tajkun Vujnovac"

'Čemu nalog, ako nikoga ne obavezuje?'

Dragutin Lesar u ime Hrvatskih laburista zapitao se čemu nalog i preporuka Državnog ureda za reviziju, ukoliko nikoga na ništa ne obavezuje? 'Smisao revizije i ove rasprave imat ćemo samo onda kada kod nepovoljno ocijenjenih subjekata Državno odvjetništvo zatraži izvješće o poduzetim radnjama. Onda ćemo moći raspravljati, kada vidimo jesu li poduzete mjere i jesu li sankcionirani oni koji nisu radili po zakonu. Tada će nepovoljna mišljenja biti nešto čega će se bojati svi koji podliježu državnoj reviziji', rekao je Lesar.

Još je jednom dodao kako će rad Ureda za reviziju imati smisla kada dobiju veće ovlasti i kada se jasno pošalje poruka da oni koji imaju negativno mišljenje, neće proći nekažnjeno.

Ingrid Antičević Marinović iz SDP-a, također je naznačila kako bi dužnici trebali materijalno odgovarati za nanesenu štetu, jer su upravljali protuzakonito i na neadekvatan način. Slaže se s Dragutinom Lesarom da bi se izvješće Ureda za reviziju trebalo slati Državnom odvjetništvu. Naglasila je da izvješće  pokazuje svu nemarnost upravljanja državnom imovinom i sredstvima.

Dotakla se i rada Porezne uprave pa njihov rad usporedila s molitvom. 'Oprosti nam duge naše, kako i mi opraštamo dužnicima svojima', to je bio moto njihovog rada, tvrdi Antičević Marinović.

Državni revizori ukupno su ocjenjivali kako je prošle godine potrošeno 178 milijardi proračunskih te kuna kojima su raspolagala poduzeća u državnom i lokalnom vlasništvu.

>> Sabor: Uveden novi model naplate poreznog duga

Financijska revizija je obavljena za državni proračun i 23 proračunska korisnika, 285 lokalnih jedinica, 42 druga korisnika proračuna, 5 trgovačkih društava u većinskom vlasništvu države te 50 u vlasništvu lokalnih jedinica, 10 neprofitnih organizacija, 91 visoko učilište, 11 parlamentarnih političkih stranaka, 4 nezavisna zastupnika i 5 projekata vezana uz fondove EU.

Saborski odbori poduprli su izvješće o prošlogodišnjem radu Državnog ureda za reviziju, a Vlada na njega nije imala primjedbu.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene