Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što nudimo osim mora i sunca?

Eko sajam: Stranci vole probati ono čega kod njih nema

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rekordni vikend doveo je tisuće turista na Jadran, no što im nudimo osim sunca i mora? Jesmo li dovoljno reklamirali ono što je baš naše, hrvatsko, pa gostima ponudili i ono što do sada nisu iskusili?

U Zadru se održava eko sajam. Nažalost, na svega nekoliko štandova. U gradu prepunom turista, čini se, još jedna propuštena prilika za dobar posao. Sunce, sol i kamen smo prodali no možemo li više? Primjerice hrvatsko vino, kvalitetno i zdravo? 'Stranci to prepoznaju, i on kad to vidi on to i cijeni, možda i više nego ljudi ovdje,' rekao je vinar Šime Škaulj. Hvarska lavanda među najkvalitetnijom je u svijetu no malo tko to zna.

Pročitajte i ovo Turizam; ilustracija - 1 Dobar znak Turisti pohrlili provesti Uskrs na hrvatskoj obali: Nije samo Dubrovnik hit destinacija ove predsezone Sajam u Benkovcu - 4 Povratak legendarnog okupljanja Bila je korona, pa nisu mogli, no sad je i staro i mlado pohrlilo na omiljeno živopisno događanje: "Idemo dalje, nikoga nisam prevario šest mjeseci. Nisam imao priliku"

'Poznato je da je hvarska budrovka koja raste samo u Hrvatskoj, puno kvalitetnija i puno bolje ulje daje nego neke hibridne lavande i može se mjeriti s lavandom koja raste na poljima u Francuskoj,' rekao je Jurica Štefančić koji se bavi preradom lavande. Eko sajam u Zadru sramežljivo nudi najzdravije od Hrvatske i nije da turisti možda ne bi i kupili, nego ih većina ne zna da se uopće održava. 'Uglavnom domaći ljudi, stranci gledaju, pitaju, ali rijetko koji da kupi,' rekla je Jolanda Drmić iz Ekoproizvodnje u Zadru.

>> Kulturni turizam: Žele više od mora, zanimaju ih palače i povijest

A stranci kad dođu vole probati baš ono čega kod njih nema. Silvan i Marie proputovali su cijelu Hrvatsku i najviše ih zanima upravo baština i autohtona hrana. 'Maraskino, paški sir i prošek,' rekli su francuski turisti. 'Riba je jako dobra ovdje, ustvari sva hrana je jako fina. Ostajemo dva i pol tjedna, i već šesti put smo ovdje,' rekla je Margaret iz Nozozemske. U recesijskoj godini svi paze na svaku kunu i euro, stoga je bitno gostu ponuditi najbolje i najoriginalnije pa da gosti s putovanja ponesu više od samo fotografije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene