Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proširene ovlasti

Egipat: Mursi zatražio izmjenu dekreta o svojim ovlastima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Egipatski predsjednik Muhamed Mursi zatražio je izmjenu dekreta kojim dobiva proširene ovlasti i zbog kojega su prije dva tjedna izbili siloviti prosvjedi, rekao je premijer Hišam Kandil.

Mursi je zadužio šest uglednih političara koji su se s njim sastali u subotu da "izmijene ustavnu deklaraciju" koja je sporna, rekao je Kandil za privatnu televizijsku mrežu al-Mehver. Ta je stručna skupina sastavljena od pravnika i uglednih političara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Opozvao veleposlanika Erdogan optužuje: Izrael stoji iza svrgavanja Mursija Slika nije dostupna Džamija pod opsadom Šok u Egiptu: 'Dan gnjeva' završio krvavo, deseci ubijenih

>> Prosvjednici se probili do predsjedničke palače u Kairu!

"Udružili su se radi izrade novog teksta koji bi mogli dovršiti večeras (subota) ili sutra (nedjelja) ujutro", dodao je Kandil. Predsjednik je zatražio i "da se pronađe pravno rješenje koje bi omogućilo odgodu referenduma" o nacrtu ustava koji se također našao na meti oštrih kritika iz oporbe, a raspisan je za 15. prosinca, dodao je.

Dekret koji je predsjednik donio 22. studenoga potaknuo je snažan val prosvjeda u Egiptu koji su znali prerasti u sukobe, pri čemu je u noći na četvrtak u Kairu poginulo sedam osoba. Oporba misli da nacrt ustava utire put pojačanoj islamizaciji zakona i ne daje jamstva za medijske i vjerske slobode.

Premijerova je izjavu dao netom nakon poziva glavne oporbene koalicije, Fronte nacionalnog spasa (FSN), na nastavak prosvjeda sve dok se "ne ispune njezini legitimni i miroljubivi zahtjevi". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene