Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EU TRAŽI ZABRANU

U školama su hit, a velika su opasnost za zdravlje: "Izazivaju mučninu, vrtoglavicu, povraćanje"

Aktualno Galerija Djeca i ovisnosti - 3 Djeca i ovisnosti - 3 Foto: DNEVNIK.hr Djeca i ovisnosti - 5 Djeca i ovisnosti - 5 Foto: DNEVNIK.hr Violeta Vragotuk, ravnateljica OŠ Središće Violeta Vragotuk, ravnateljica OŠ Središće Foto: DNEVNIK.hr Daniel Dilber, pročelnik Zavoda za pedijatrijsku kardiologiju Daniel Dilber, pročelnik Zavoda za pedijatrijsku kardiologiju Foto: DNEVNIK.hr +3 Djeca i ovisnosti - 6 Galerija 1/8 >>
Mladima su sve privlačnije e-cigarete, nikotinske vrećice i energetska pića. Protiv toga se sve teže bore u školama. Zato se dio nastavnika sastao s liječnicima i predstavnicima Ministarstva zdravstva na stručnom skupu.

Gdje ima dima, ima i maloljetnika koji ga žele udisati. Isto vrijedi i za slatka energetska pića. U osnovnim i srednjim školama su hit. Nema tko nije bio s njima u doticaju. U osnovnoj školi Središće učenike žele naučiti da su energetska pića vrlo štetna za organizam.

"Dogodilo se da su dva učenika u školu unijela energetsko piće ne znajući da je to nešto apsolutno štetno i to nam je ustvari podiglo jednu vrstu svijesti da o tome moramo početi hitno razgovarati", kaže ravnateljica Violeta Vragotuk

Ne samo s djecom, već i međusobno, s drugim nastavnicima, kao i s liječnicima. Jer su oni najmanji najosjetljiviji. Tijelo pamti, tijelo vrati.

"Znam puno ljudi, 10-ak mojih vršnjaka koji su se skoro nekada kao onesvijestili", priznaje Žan Evčić, učenik 7. razreda OŠ Središće. 

To gotovo svaki dan gledaju na pedijatriji u zagrebačkom KBC-u. Samo jedan gutljaj ili dim organizmu predstavlja stres.

"Mučnina, nagon na povraćanje, vrtoglavica, tremor, manjak koncentracije do onih značajnih kriza, u smislu pada tlaka, porasta tlaka, prekomjerne akcije srca", kaže Daniel Dilber, pročelnik Zavoda za pedijatrijsku kardiologiju u KBC-u Zagreb

  Pročitajte i ovo Mirovine analiza prijedloga mirovinske reforme Opasnost kakve nema nigdje u svijetu ili inovacija Hrvatske koja će povećati mirovine? "Neki su prijedlozi promjena prošli ispod radara..."

I to je samo ono što se dosad utvrdilo. Što će ovi proizvodi dugoročno značiti za zdravlje - još se istražuje.

Za to vrijeme raste industrija. Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je države da pod hitno počnu tretirati e-cigarete kao klasične. A u Hrvatskoj bi se energetska pića uskoro trebala zabraniti za maloljetnike, što je tražila Europska unija.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene