Obavijesti Video Pretražite Navigacija
procjena Državnog zavoda za statistiku

Inflacija raste nakon osam mjeseci pada: Cijene u kolovozu 7,8 posto više nego isti mjesec lani

Potrošačke cijene u Hrvatskoj u kolovozu su bile 7,8 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, što znači da je inflacija na godišnjoj razini porasla prvi put nakon osam mjeseci pada, pokazuje prva procjena Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u kolovozu su u odnosu na isti lanjski mjesec u prosjeku više za 7,8 posto, dok su na mjesečnoj razini porasle 0,6 posto, pokazuje prva procjena DZS-a, objavljena u četvrtak.

To je na godišnjoj razini veća stopa inflacije nego u srpnju, kada je iznosila 7,3 posto, a to je i prvi rast inflacije nakon osam mjeseci pada.

Inflacija je, naime, postupno popuštala od studenoga prošle godine, kada je dosegnula rekordnih 13,5 posto.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Sjednica Vlade Plenković o novom rastu cijena: ''Netko je dobitnik, ali je najveći dio građana gubitnik''

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa, cijene hrane, pića i duhana porasle su u kolovozu na godišnjoj razini u prosjeku za 10,1 posto, usluga za 7,8, industrijskih neprehrambenih proizvoda za 7,4, a energije 4,3 posto.

Na mjesečnoj su razini, pak, cijene energije u prosjeku porasle za 2,7 posto, usluga za 0,7, a hrane, pića i duhana za 0,2 posto.

Pročitajte i ovo Jevgenij Prigožin Snimljen u vozilu VIDEO Procurila zadnja Prigožinova snimka? "Za one koji raspravljaju o tome jesam li živ ili nisam..."

S druge strane, cijene industrijskih neprehrambenih proizvoda pale su za 0,5 posto.

Konačni podaci indeksa potrošačkih cijena u kolovozu ove godine, prema klasifikaciji ECOICOP, bit će objavljeni 15. rujna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene