Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijedna 300 tisuća eura

Đikić dobitnik njemačke nagrade 'Ernst Jung'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić, koji djeluje u Njemačkoj, dobitnik je ovogodišnje nagrade 'Ernst Jung' za medicinu Zaklade Jung za znanost i istraživanje iz Hamburga, priopćeno je u utorak u Hamburgu.

"Profesoru Đikiću je pionirskim radovima na području istraživanja proteina ubikvitina pošlo za rukom stjecanje ne samo novih saznanja o osnovnim staničnim mehanizmima i molekularnim uzrocima mnogih bolesti, nego i identifikacija ciljnih proteina za razvoj novih vrsta lijekova", stoji u obrazloženju Zaklade Jung za ovogodišnju nagradu na području medicine, koja je dodijeljena hrvatskom znanstveniku Ivanu Đikiću.

"Znanstvenik, rođen 1966. u Zagrebu, bavi se signalnim putevima proteina ubikvitina čije ime je povezano s pojmom 'sveprisutan'. I zaista se može reći da je ubikvitin od velike važnosti za istraživanje stanica", stoji nadalje u priopćenju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uzrok nepoznat U požaru u stambenoj zgradi ozlijeđeno 19 osoba: U akciji spašavanja sudjelovalo više od 70 ljudi Danka Derifaj, reporterka Provjerenog - 3 Udruga PaRiter Reporterka Provjerenog Danka Derifaj novinarka godine: Obrađivala teme o kojima drugi ne progovaraju

>> Đikiću prestižna nagrada: 'Ponosan sam i dirnut, novac ide u nove projekte'

'Glavna poruka te nagrade je da se isplati ulagati u bazična istraživanja i bazična otkrića. Normalno da sam ponosan da je to već treća nagrada koju dobivam 2013. godine i mnogo pohvala ide i mom znanstvenom timu. To je osobna nagrada, tako da ću najveći dio novca uložiti u znanstveni pogon, jedan dio novca ću donirati, a treći dio novca ću uložiti u obitelj', kazao je Đikić za Dnevnik Nove TV.

Ivan Đikić, koji na Goetheovu sveučilištu u Frankfurtu na Majni predaje biokemiju i ravnatelj je tamošnjeg instituta za biokemiju, ovogodišnju nagradu dijeli s Angelikom Amon s uglednog Tehnološkog instituta Massachusetts, koja je nagrađena zbog znanstvenih doprinosa borbi protiv raka.

Nagrada "Ernst Jung" s 300.000 eura ubraja se među najprestižnije nagrade takve vrste u svijetu. Nagrada se od 1967. dodjeljuje za poticanje pionirskog istraživanja na polju medicine koji služe otvaranju novih mogućnosti liječenja. Zakladu je osnovao hamburški brodovlasnik i trgovac Ernst Jung. Nagrada će biti uručena 3. svibnja u Hamburgu.

Đikić je prije nekoliko tjedana dobio i znanstveni nagradu "Gottfried Wilhelm Leibniz", također za svoj rad na otkrivanju složenih funkcija proteina ubikvitina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene