Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje tumora

Đikiću prestižna nagrada: 'Ponosan sam i dirnut, novac ide u nove projekte'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenik Ivan Đikić dobio je prestižnu njemačku znanstvenu nagradu.

Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić od njemačke je istraživačke zaklade dobio najprestižniju znanstvenu nagradu 'Gottfried Wilhelm Leibniz'.

Pročitajte i ovo Danka Derifaj, reporterka Provjerenog - 3 Udruga PaRiter Reporterka Provjerenog Danka Derifaj novinarka godine: Obrađivala teme o kojima drugi ne progovaraju Slika nije dostupna Vrijedna 300 tisuća eura Đikić dobitnik njemačke nagrade 'Ernst Jung'

Ova se nagrada od 1985. godine dodjeljuje svake godine i to znanstvenicima koji rade u Njemačkoj. Godišnje se dodjeljuje deset tih nagrada. Đikić ju je dobio zbog istraživanja tumora, posebice proteina ubikvitina.

>> Đikić: Nova vrsta E. coli nastala je evolucijskom selekcijom

Novčana nagrada koja se dodjeljuje kao poticaj za istraživanja u Njemačkoj iznosi 2,5 milijuna eura, a mora biti potrošena u roku od sedam godina, piše IDW.

'Izrazito sam ponosan i na neki način dirnut da je ova nagrada dodijeljena meni i mojoj grupi za znanstveni rad koji smo ostvarili u Njemačkoj u zadnjih 10 godina. Taj znanstveni novac uložit ćemo u nove projekte. U našim životima se malo toga promijenilo, osim što smo stvarno ponosni da smo prepoznati na ovaj način i da su naša otkrića prepoznata na svjetskom nivou', rekao je Đikić za Dnevnik Nove TV.

'Ivan Đikić po meni utjelovljuje idealan tip znanstvenika koji pridaje puno entuzijazma i neiscrpne energije istraživanju i poučavanju. Sviđa mi se njegova originalnost i konceptualno razmišljanje u kombinaciji s odlikama lidera', kazao je profesor Werner Mueller-Esterl, predsjednik sveučilišta Goethe.

Đikić je 14 znanstvenik sveučilišta Goethe koji je dobio 'Leibniza'. Studirao je medicinu na sveučilištu u Zagrebu. U New Yorku je doktorirao. Radio je na Institutu Ludwig za istraživanje raka u Uppsali u Švedskoj. Od 2002. je godine profesor biokemije na Institutu za biokemiju sveučilišta Goethe u Frankfurtu na Majni.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene