Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvije majke o razlozima zašto (ne)cijepe djecu

'Njima je to možda statistika, ali meni je to moje dijete'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O tome treba li cijepljenje biti obavezno još će se raspravljati, ali bitno je osigurati da se odluke donose na temelju kvalitetnih, točnih argumenata.

'Želim samo reći da odluka uopće nije bila lagana, to su godine i godine čitanja, informiranja i slušanja iskustva roditelja i struke koja je sama po sebi podijeljena', opravdala je naša sugovornica (podaci poznati redakciji) razloge zbog kojih ne cijepi svoju djecu.

Majka djevojčice (7) i dječaka starog godinu i pol dana kćer je cijepila do odlaska na sistematski pregled, dok je sinovo cijepljenje odbila odmah nakon rođenja. Zbog toga dječak nije upao u gradski vrtić, a ona je, kaže, dobivala prijetnje u rodilištu. Morala je i na razgovor u Centar za socijalnu skrb te platiti kaznu.

Naime, obavezno cijepljenje u Hrvatskoj je propisano Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, a kazna za roditelje koji odluče preskočiti ovu obavezu je 2.000 kuna.

Pročitajte i ovo Bolja Hrvatska 25.03.2024. - 5 Bolja Hrvatska Kad ne izrađuje nagrađivanu tjesteninu, radi u vrtu, a prepreka mu nisu ni godine ni autizam: "Takvo se dijete rađa valjda jednom u 1000 godina" Ilustracija Broj oboljelih raste WHO poslao ozbiljno upozorenje o širenju zarazne bolesti: Može biti smrtonosna, ali se može spriječiti

Također, Ustavni sud prošle je godine odbio prijedlog za ocjenu ustavnosti obaveznog cijepljena djece. Odlučili su da se dijete mora cijepiti i poručili da je 'pravo djeteta na zdravlje više od prava roditelja na (pogrešan) izbor'.

Ova odluka, naravno, nije zaustavila rasprave o tome trebamo li ili ne obavezno cijepljenje. O temi se posljednjih dana razgovaralo i na kongresu studenata i mladih znanstvenika na zagrebačkom Medicinskom fakultetu, a pitanje je jedno od onih koje je podijelilo roditelje, ali i struku.

Većina i dalje cijepi djecu, ali…


Bitno je naglasiti kako većina roditelja u Hrvatskoj i dalje cijepi svoju djecu, a većina liječnika podupire obavezno cijepljenje kao odličan i provjeren način zaštite od niza zaraznih bolesti. Ipak, poprilično glasna manjina aktivno se bori za svoje pravo na necijepljenje.

Ako se pita majku dvoje djece stvar je vrlo jednostavna.

'Sve piše crno na bijelo u uputama o lijeku, piše sastav cjepiva, pišu kontraindikacije kojih ima masu. I koliko god doktori govorili da su rijetke, da ih se treba napisati, mislim da svaki roditelj krene od sebe - njima je to možda statistika, ali meni je to moje dijete, nije nikakva statistika. I smatram da je gledajući korist i gledajući rizik, rizik veći od koristi', kaže.

A upravo se štetne nuspojave navode kao glavni razlog zbog kojeg bi trebalo ukinuti obaveznu imunizaciju. Možda najčešće spominjan je autizam.

Od posljedica ospica umro 18-mjesečni dječak

Vjerovanje da autizam izaziva cjepivo protiv rubeole, ospica i zaušnjaka (MMR) posebno se proširilo 1998. godine zahvaljujući istraživanju Andrewa Wakefielda. Iako se pokazalo da je on manipulirao podacima, prvotno objavljene tvrdnje bile su dovoljne za pad stope cijepljenja u Velikoj Britaniji, SAD-u i Irskoj. A broj cijepljenje djece smanjuje se i u Hrvatskoj. Na godinu dvjestotinjak obitelji odbije cijepiti dijete.

U međuvremenu su se pojavile i druge studije koje tvrde slično. Dio stručnjaka podržava njihove zaključke, ali mnogi ipak ostaju uz tvrdnju kako se ne zna točan uzrok poremećaja iz autističnog spektra. To je ono što danas uče i studenti Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

Među onima koji se slažu s tvrdnjom da je za sve veći broj djece s poremećajem iz autističnog spektra krivo cjepivo je i već spomenuta majka dvoje djece. I ne brine ju samo autizam, nego i sve veći broj oboljelih od bolesti poput dijabetesa.

'U Americi praktički u jednom susjedstvu imate jedno bolesno dijete i mislim da je to ta prava epidemija koja bi trebala brinuti ljude, a ne ospice ili dječja paraliza koja se godinama nije pojavljivala', kaže. Ne smatra da se radi o tome da se autizam danas lakše dijagnosticira.

'Uvijek je postojao, ali ne u mjeri u kojoj sada', zaključuje majka koja kao na veliki problem gleda na činjenicu da, kaže, zakonodavac koji prisiljava roditelja da cijepi dijete, ne prihvaća nikakvu odgovornost u slučaju da to dijete oboli.

'Smatram da ako se nešto što nosi određeni rizik prisiljava zakonski, onda se treba ponuditi i određena alternativa' kaže.

'Vraga nije postojalo'

S ovom majkom mišljenje ne dijeli mama devetogodišnje djevojčice s poremećajem iz autističnog spektra (podaci poznati redakciji). Svoju kćer cijepi od prvog dana i unatoč njezinom stanju nikad nije pomišljala na odustajanje od cijepljenja.

Iako priznaje da je jedan od razloga zbog kojih cijepi svoju kćer obaveza, prije svega, kaže, to radi da je zaštiti.

'Ako ti nešto koristi, džaba ti nekakva obaveza, borit ćeš se protiv toga. Ali ja mislim da je cjepivo korisno', objašnjava i dodaje kako nikad nije razmišljala o prestanku.

'Nedavno mi je isto pitanje postavila jedna prijateljica. Pitala me bih li opet cijepila kćer nakon svog iskustva koje sam imala. Rekla sam joj da bih, da znam sve ovo što sad znam postupila bih isto tako jer stvarno ne mislim da je autizam uzrokovan cjepivom. Tko zna što uzrokuje autizam, za sada se ne zna, a ja ne mislim da je to od cjepiva', kaže. Ona je sigurna da je autizam u jednakoj mjeri postojao i prije, ali su medicina i društvo napredovali, a sve to dovelo je do drugačijeg tretmana osoba s ovom vrstom poremećaja.

Iskreno priznanje jedne majke: 'Zašto sam nekada bila protiv cijepljenja djece'

'Danas se prepoznalo da to nije zločestoća koju se može riješiti nekakvim odgojnim metodama. A nekad se to nije rješavalo ozbiljnim metodama, nego batinama', kaže majka.

'Nekad su se takva djeca zatvarala u samostane i podrume jer su bili sramota obitelji i za njih se nije znalo niti ih se tretiralo. Jednostavno su bili zatvoreni da ih svijet ne vidi, je li to postojalo, nije postojalo. Ali vraga nije postojalo, kako ne bi postojalo', uvjerena je u ono što govori.

Danas se na njezinu kćer ne gleda kao na problematično dijete, a niti jedan liječnik koji ju je dosad pratio kroz život nije bio protiv cijepljenja.

'Naravno da čovjek treba imati svoje mišljenje, ali ne možeš biti pametniji od nekoga tko je to studirao, a ti si pročitao 35 ili sto članaka koje su često pisali nestručni ljudi', smatra ova mama.

Najbolje je ponuditi kvalitetnu, točnu informaciju


Na samom početku prezentacije koju je na Medicinskom fakultetu u četvrtak održao doktor Goran Tešović navedeno je kako je cijepljenje najuspješnija i najisplativija javnozdravstvena akcija poduzeta u posljednjih stotinu godina.

U Hrvatskoj je cijepljenje obaveza, dok je u 18 europskih zemalja samo preporučeno. Međutim, priznaje i majka koja ne cijepi djecu, jako se dobro promovira pa većina roditelja i dalje cijepi djecu.

I dok ona smatra da su roditelji to prihvatili kao rutinu, stručnjaci koji se slažu s cijepljenjem kao argument će navesti korisnost.

O tome hoće li cijepljenje i u budućnosti u Hrvatskoj ostati obaveza ili ne još će se raspravljati, ali sigurno je da je eventualne prijetnje sankcijama najbolje zamijeniti kvalitetnom i prije svega istinitom informacijom o prednostima i nedostacima na temelju koje će roditelji donijeti odluku. A ispravna odluka uvijek je ona donesena na temelju točnih argumenata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene