Obavijesti Video Pretražite Navigacija
7 milijuna ovrha

DUŽNIČKO ROPSTVO Kad dug od 10 kuna naraste na 1300

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Smisao ovrhe je vratiti dug ali sa što manje troškova. A na ovakav način kako se to radi sada dolazi do bogaćenja pojedinih dioničara ovršnog postupka.'

Da hrvatski Ovršni zakon tjera enorman broj građana u dužničko ropstvo napokon je primijetila i Europska komisija, te na prijavu Udruge Blokirani, koja okuplja više od 70.000 dužnika, odlučila otvoriti poglavlje preliminarne istrage o vezano uz Ovršni zakon.

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora"

'Udruga Blokirani je između ostaloga upoznala hrvatsku javnost da EK planira pokrenuti istragu u pogledu Ovršnog zakona jer im je zakon suspektan da u Hrvatskoj ima toliki broj blokiranih i da taj broj blokiranih raste', kaže Mario Strinavić, glavni tajnik udruge Blokirani.

U Udruzi koja okuplja više od 70 tisuća dužnika pišu novi Ovršni zakon. 'Mi ćemo sada tražiti od Europske komisije da uvede naknadni monitoring nad poglavljem 23 jer upravo je Orsat Miljenić svojim izmjenama Ovršnog zakona prekršio pretpristupne pregovore s EU na što nas je upozoravao Van Doren', dodaje Strinavić.

Najavljenim izmjenama Ovršnog zakona u udruzi su nezadovoljni i smatraju ih kozmetičkim. 'Ako dižete zaštićeni dio sa dvije trećine na tri četvrtine možda ćete čovjeku pomoći sa sto kuna. Dugoročno ćete ga uništiti za 50 ili 100 tisuća kuna. Jer s druge strane ukoliko ste mu ovdje dali 100 kuna na stranici dugovanja će 100 kuna falit ali će kamate na tu razliku itekako rasti', smatra Strinavić.

Blokirani upozoravaju da Zakon o oprostu dugova nije dao rezultate, te da se trend rasta njihova broja nije promijenio. 'Prema najnovijim podacima Fine od prije neki dan imamo ponovo porast broja blokiranih što nas ne čudi, to je trend koji raste zadnje četiri godine. Mi moramo upoznati neinformiranu javnost da Hrvatska ima 4 milijuna stanovnika a Fina je provela 7 milijuna ovrha. U ovom trenutku imamo 329.421 blokiranog građana i dug od 38,7 milijardi kuna. Taj dug raste pola milijarde na mjesec, broj blokiranih se ne smanjuje, nitko ništa ne poduzima', kažu iz udruge.

U Uredu pučke pravobraniteljice ističu da raste broj pritužbi zbog ovrha, na što su upozorili i u svom izvješću za 2015. godinu. Lani je evidentirano više od 6.000 novih kuća i stanova koje se prodaju u ovršnom postupku, no najveći broj upita i pritužbi građana odnosi se na provedbu ovrhe na novčanim sredstvima.

'Smisao ovrhe je vratiti dug ali sa što manje troškova. A na ovakav način kako se to radi sada dolazi do bogaćenja pojedinih dioničara ovršnog postupka', kaže Lidija Lukina Kezić, zamjenica pučke pravobraniteljice.

Navode primjer kada je dug od 10,40 kuna narastao na 1.350 kuna.

'S druge strane ovrhovoditelj i ovršenik nisu u istom položaju. Ovršenik obično zbog većine njih koji su slabog imovnog stanja ne mogu platiti odvjetnika, dakle apsolutno su neravnopravni u postupku. O tome se vodi preliminarni postupak pri europskoj Komisiji povodom pritužbe udruge iz Hrvatske', dodaje Lukina Kezić.

Dužnicima problem predstavlja i dvostruka naplata, za koju su krivi ovrhovoditelji. 'Drugo što smo ponovili u ovom izvješću što smatram da je jako bitno je da bi ovrhovoditelj trebao čim mu je dug podmiren povući svoju ovršnu ispravu iz očevidnika redoslijeda za plaćanje jer se dešava dvostruka naplata. Oni se smatraju namirenima i ne reagiraju i njima je dobro, a Fina nema obavijest da je izvršena naplata i oni dalje skidaju dug ovršeniku', kaže zamjenica pravobraniteljice.

Iz Ureda pučke pravobraniteljice poručuju da građanima treba omogućiti odvjetnika koji će znati propis i znati se suprotstaviti ovrhovoditelju u Ovršnom postupku.

Emisiju 'Informer' pogledajte besplatno na novatv.hr!

Informer je interaktivna emisija koja teme i zanimljive priče hrvatskog društva obrađuje i kroz komunikaciju sa samim gledateljima, pa tako svatko tko ima kvalitetnu poduzetničku priču ili problem s kojim se susreće u poslu, može podijeliti s redakcijom Informera na info@headline-product.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene