Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kod Aljmaša

Pirane kod nas ne mogu prezimiti, niti se razmnožiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još je jedna grabežljivica ulovljena je na obalama Dunava kod Aljmaša!

Odakle pirane u hrvatskim rijekama? Nekoliko je teorija. Prva, da su ribe puštene iz privatnih akvarija u rijeke. Druga, da su uslijed velikih poplava uspjele pobjeći iz austrijskih i mađarskih uzgajališta, jer su i tamo ulovljeni primjerci ove grabežljivice.

Pročitajte i ovo Dunav Nema ugroze za stanovnike Vrhunac vodenog vala Dunava tek se očekuje: Vodostaj će značajno porasti Ilustracija ugroženo područje od 1200 km VIDEO Uzbuna od poplava kod susjeda: U Budimpešti se izlio Dunav

Darko Moštek na obali Dunava nadao se somu 'kapitalcu'. No, na udicu mu se upecala južnoamerička grabežljivica. 'Kad sam je izvadio, na udici je bila crvenkasta, čudna riba. Ribič kraj mene rekao mi je da je to pirana', ispričao je Moštak.

>> Još jedan nesvakidašnji ulov: U Dravi ulovio piranu

>> Neobičan ulov: Dravom pliva jato pirana!

Krvoločna riba drugi je ulov u hrvatskim rijekama u tjedan dana. 'To su ribe vrlo popularne u akvaristici pa je pretpostavka da ih je netko namjerno bacio u rijeku', rekla je dr. Ingeborg Bata. Mađari i Austrijanci poznati su po velikim uzgajalištima tropskih riba.

I tamo su pronađene u Dunavu pa domaći ribiči sumnjaju da su susjedi u rijeku bacili cijelo jato pirana. U Osijeku su već predmetom šale, ali Osječani ne strahuju. 'Sigurno se bućkam u Dravi, kao i stotine i tisuće drugih Osječana', rekao je Marko Novokmet.

Amazonski 'podstanari' u rijekama ne bi trebali zabrinjavati ni ribiče ni kupače. Pirane ovdje ne mogu prezimiti , kamoli se razmnožavati. 'Nikada neće napasti plijen koji je puno veći od nje, znači ne napada čovjeka', kaže dr. Bata. No, prizvuk Amazone u dunavskom slivu budi maštu ribiča.

Ako su ribe bačene iz privatnih akvarija u rijeku, po pitanju zakona to je nedorečeno. Napuštanje životinja je izravno zlostavljanje. Kazna iznosi od 15.000 do 50.000 kuna. No, teško se ulazi u trag takvim ljudima. Ako kupite zmiju u dućanu, odmah ćete biti registrirani, a potom i lakše pronađeni ako ste ju odbacili u prirodu. No ako kupite piranu to se ne evidentira!

Za ovakve slučajeve nadležna su dva ministarstva: kulture i poljoprivrede. Oni mogu kazniti neodgovorne, ali ovdje je riječ o nepoznatim počiniteljima, pa je za pretpostaviti da će pirane u hrvatskim rijekama duo ostati velika zagonetka.

'Ispuštanje, namjerno ili nenamjerno takvih životinja u prirodne eko sustave u Hrvatskoj predstavlja veliki problem i veliku opasnost i ono je naravno zabranjeno zakonom o zaštiti prirode. Predviđene su kazne za ljude koji puste takvu egzotičnu životinju u prirodu', rekla je Zrinka Domazetović, iz Ministarstva kulture, odjela za zaštitu prirode.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene