Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija istražuje slučaj

VIDEO Dubrovnik: Nestalo neprocjenjivo blago...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dubrovačku biskupiju potresa najnovije otkriće, iz rizinice Dubrovačke katedrale nestala su dva relikvijara stara 700 godina.

Jedna konzervatorica, u sklopu programa pokretne baštine, tražila je dva relikivijara, kako bi ih fotografirala, a od umjesto običnog fotografiranja uslijedio je šok. Relikvijari nisu u riznici. Odmah je sve javljeno Biskupiji i policiji, a kad su relikvijari nestali teško je reći. Posljednje inventura obavljena je prije 11 godina, a prije toga sredinom prošlog stoljeća.

Pročitajte i ovo Nasilnik zaposlenicama prijetio nožem naoružan nožem Drama u ljekarni: Razbojnik ozlijedio dvije žene i ukrao kutiju lijekova, pohod nastavio u domu zdravlja Nestala Danka Ilić Objavljene najnovije informacije FOTO Oglasila se austrijska policija: ''Razjašnjen je identitet osoba...''

Visoke mjere osiguranja, čini se, bile su nedovoljne. Iz riznice Dubrovačke katedrale nestala su dva relikvijara iz 14. stoljeća.

Crkva zbog duga završila na dražbi: Hoće li itko ponuditi 1,7 milijuna eura?

'Radi se o relikvijaru u kojem se čuvaju moći svetaca, sv. Teodora i sv. Eustahija, to je jedan relikvijar. A drugi relikvijar je relikvijar u kojem se čuvaju moći više svetaca: to su moći svete Uršule, svetog Bartolomeja, svete Marte, svetog Marka i drugi', rekla je Angelina Tadić iz Dubrovačke nadbiskupije.

Oba relikvija bila su pomno pohranjena u riznici, i nisu se iznosila ni za vrijeme Feste svetoga Vlaha. Policija za sada nije otkrila nikakve tragove provale.

'Relikviji su nestali po za sada neutvrđenim okolonostima u nepoznatnom vremenu, i to u periodu od posljednjih 11 godina. Policija provodi izvide u svrju utvrđivanja svih okolnosti i činjenica pod kojima se nestanak ovih relikvija mogao dogoditi', rekla je Marija Gjenero, glasnogovornica PU Dubrovačko-neretvanske.

Riznica dubrovačke katedrale jedna je od bogatijih u Europi. Od Tizianove slike na oltaru katedrale, preko više od 160 pozlaćenih relikvijara, pristup riznici nije imao svatko.

Varaždin: Usred mise ukrao torbicu

'Riznica katedrale se relativno dobro čuva. Ima jedan banak iza kojeg se ne može ući, tu je jedno staklo, tako da, nismo pretpostavljali da se tako nešto može dogoditi', dodaje Tadić.

Nestanak relikvijara šokirao je Dubrovčane. Nestali ili zagubljeni, dva relikvijara sada su posao policije. Slobodno se može reći da relikvijari nemaju svoju cijenu, radi se o kulturnom blagu Dubrovnika i Hrvatske. Odmah po otkrivanju nestanka, dubrovčanima se obratio i biskup Mate Uzinić, koji se vjernicima ispričao, zbog nedovoljne brige za neprocjenjivo povjesno blago.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene