Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Završen očevid i obdukcija

Objavljeni detalji tragedije u Hidroelektrani Dubrovnik: Prva dva pronađena radnika umrla od utapanja

Stjepan Simović, Ivan Pavličević i Marijo Begić (Foto: MUP)
Stjepan Simović, Ivan Pavličević i Marijo Begić (Foto: MUP) MUP
Aktualno Galerija +0 Stjepan Simović, Ivan Pavličević i Marijo Begić (Foto: MUP) Galerija 1/1 >>
Načelnik dubrovačke policije Ivan Pavličević u ponedjeljak je kazao da je u četverodnevnoj danonoćnoj potrazi za radnicima Hidroelektrane Plat, koji su nestali u požaru u četvrtak, u nenormalnim uvjetima na kopnu, moru, u podmorju i u zraku, sudjelovalo više od sto ljudi, kao i da je obdukcijom utvrđeno da su dvojica radnika koji su prvi pronađeni, umrla od utapanja.

Pavličević je na konferenciji za medije u središtu dubrovačke policije naglasio kako je u smjeni kobnog jutra bilo dvanaest zaposlenih.

Pročitajte i ovo Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi Video se brzo proširio Dubrovačka policija reagirala nakon snimke brutalne tučnjave: Uhićena dvojica maloljetnika Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola"

 

"Pretpostavljam da su prva trojica već bila na izlazu. Druga trojica su lakše ozlijeđena, a treća trojica su prevezena u bolnicu zbog udisanja dima. Posljednja trojica su nažalost stradala“, rekao je Pavličević.

Rekao je kako je glavni kanal pretražen dvaput, ali cijev u kojoj je pronađen treći stradali radnik nije bila dostupna roniocima zbog specifičnog luka i relativno malog promjera.

"Zato smo trećeg dana ispustili stotine tisuća kubika vode, za što je trebalo više od 24 sata. Iako ispumpavanje nije bilo do kraja dovršeno, specijalci su mogli ući te u cijevi našli mrtvo tijelo", rekao je Pavličević. Izvješće vještaka s očevida koji je završen drugog dana bit će upućeno općinskom državnom odvjetništvu, koji može naložiti daljnje izvide. Također, još treba utvrditi modalitet stradanja trojice radnika.

"Više izvora požara"

Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović istaknuo je kako su vatrogasci prvi stigli na intervenciju, a u hidroelektrani su zatekli jaki gusti dim koji je preplavio unutrašnjost hidroelektrane i dio tunela.

"Kretanje je bilo toliko otežano da smo se morali držati za ruke, a pri gašenju smo potrošili preko dvjesto boca zraka. Formirali smo tri tima. Jedan je tražio izvor požara, drugi unesrećene, a trećem je bio cilj ventilirati sustav. Bilo je više izvora požara i na boji i kabelima i u svlačionici. Gorio je plastični strop koji je proširio požar uzvodno. Obišli smo sve prostorije s nadom da ih nađemo, ali bez rezultata. U zadnjem dijelu, na izlazu prema tunelu, našli smo njihovu odjeću", ispričao je Simović.

Potvrdio je kako su oba pronađena aparata za disanje bila u potpunosti iskorištena, dok je unutar same zgrade bio velik broj aparata za gašenje požara.

U potrazi sudjelovao i HGSS

Pročelnik dubrovačke stanice HGSS-a Marijo Begić rekao je kako je na terenu cijelo vrijeme bilo od 10 do 15 pripadnika potražnog tima HGSS-a.

"Koristili smo sve raspoložive resurse i napravili sve što možemo. Dronovi, suha odijela, potražni psi, kajaci. Pretražili smo stijene uz obalu, svaka škrapa na Mrkanu i Bobari je preplivana i pregledana. Imali smo fantastičnu suradnju s policijom, ali ishod je velika nesreća. Drago mi je da smo barem tijelo vratili obitelji. Nadam se da se ovako nešto više neće ponoviti", izjavio je Begić.

Na konferenciji za medije nije bilo predstavnika HEP-a, koji su se ispričali jer su u to vrijeme nazočili sprovodu jednog od stradalih radnika.

U utorak Dan žalosti

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić proglasio je utorak 15. siječnja Danom žalosti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

U požaru koji je u četvrtak oko 9 sati buknuo u HE Plat nestala su tri radnika. Beživotno tijelo prvog pronađeno je u četvrtak oko 14 sati u odvodnom kanalu hidroelektrane, a drugog oko 21,50 sati na obali mora u Cavtatu, a za trećim se tragalo do nedjelje navečer, kad je lociran u pomoćnoj cijevi odvodnog kanala.

U potrazi su sudjelovali policija, HGSS, sve vatrogasne postrojbe i dobrovoljna vatrogasna društva s juga Hrvatske, djelatnici HE Plat, mještani, ronioci i Obalna straža Omiš, a medicinski tim je bio cijelo vrijeme u pripravnosti. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene