Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spomen na poginule

Državni vrh položio vijence u Vukovaru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državna i druga izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

U spomen na ubijene, poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi 1991. godine na Vukovar, podno središnjeg spomenika na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata vijence su, u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, položila i svijeće zapalila državna i druga izaslanstva.

Pročitajte i ovo Osijek MUKE S OTPADOM Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati Ilustracija Građani se žale Na istoku zemlje građane zgrozile mrtve ptice: "Bilo ih je po travi, stazama, uz cestu…"

Počast ubijenim, poginulim i nestalim braniteljima i civilima polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odao je predsjednik Republike Ivo Josipović, izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno predsjednikom Lukom Bebićem te Vlade koje je predvodila predsjednica Jadranka Kosor.

>> FOTO: Vukovarska pročelja i ulice 19 godina nakon pada

Vijence su položila i svijeće zapalila i izaslanstva Oružanih snaga, Ravnateljstva policije, 204. vukovarske brigade, čiji su pripadnici sudjelovali u obrani Vukovara 1991. godine tijekom koje je ubijeno i poginulo 887 pripadnika te postrojbe, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, izaslanstva gradova Vukovara, Dubrovnika i Zagreba te Vukovarsko-srijemske i ostalih hrvatskih županija.

Ruže na grobovima poginulih

Na grobove 854 branitelja i civila do sada pokopanih na tom groblju, položene su ruže. Molitvu za žrtve Vukovara u Domovinskom ratu molio je nadbiskup đakovački i osječki i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, mons. Marin Srakić.

Do Memorijalnog groblja sudionci obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine došli su u Koloni sjećanja gradskim ulicama od vukovarske Opće bolnice u čijem je dvorištu održan prigodni komemorativni program.

Opkoljeni grad branilo je oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu Hrvatske vojske. Obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. godine kada su u Vukovar ušli pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene