Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Kaštelanski staklenici'

Državna tvrtka ne isplaćuje plaće: 'Na antidepresivima sam, gladna i žedna!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tridesetak zaposlenika kaštelanskih staklenika danas je prosvjedovalo jer nisu dobili čak devet plaća. Ogorčeni i ljutiti kažu da više ne mogu čekati jer nemaju što jesti. Tvrtka je u državnom vlasništvu, a država, koja je inače donijela Zakon da je neisplata plaća kazneno djelo, kaže da plaća kasni zbog restrukturiranja.

Salata iz Kaštela mogla bi ostati neubrana. Radnici prosvjeduju jer nisu dobili čak devet plaća. 'Oboljela sam ovdje - i fizički i fizički. Na antidepresivima sam, gladna i žedna', kazala je Dijana Muštar, zaposlenica 'Kaštelanskih staklenika'.

Pročitajte i ovo Radnici Varteksa najavili štrajk 6. svibnja u 6 Radnici poznate tvornice najavili štrajk: "Trajat će dok se plaće ne isplate" Što bi donijela neradna nedjelja? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Jesu li svi pošteno plaćeni Vodi li država računa o plaćanju onih koji moraju raditi nedjeljom?

U staklenicima su zaposlena 82 radnika. Kako kažu, došli su do ruba. 'Moje dijete ide u treći osnovne i pita me da mu dam za marendu, a ja mu nemam odakle dati. Jadno i žalosno', kazala je Marija Pensa., zaposlenica 'Kaštelanskih staklenika'.

Nema više papirologije: Evo kako će se sada obračunavati plaće!

Kaštelanski su staklenici u većinskom vlasništvu države. Prošle godine pokrenut je proces restrukturiranja, no plaće i dalje kasne. Sumnjive su i platne liste, kažu radnici. 'Mi smo pokušali preko Fine i odvjetnika dobiti svoj novac. Međutim, ispostavilo se da ispisi plaća nisu ispravni', kazala je Jagoda Dragun, sindikalna povjerenica HUS-a.

Radnici tvrde da se tvrtka namjerno gura u stečaj. Država pak odgovara da se nitko nije žalio za neisplaćene plaće: 'Radnicima kasni plaća jer je tvrtka u fazi restrukturiranja. Država je u 2012. dva puta dala ovom društvu pozajmice, jednom i za isplatu neisplaćenih plaća. S ovom praksom se prekinulo jer se želi osigurati poštivanje europskih regulativa i regulativa tržišnog natjecanja i bitno je da se društvo samostalno dokazuje na slobodnom tržištu', priopćili su iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

Nova uprava zatekla je gubitak od 120 milijuna kuna. Prodajom dijela zemljišta prikupit će novac za plaće. 'Nadamo se da ćemo za jedno pet do deset dana uspjet riješiti zaostale plaće', kazao je Mario Paladin, direktor 'Kaštelanskih staklenika'.

No, ogorčeni radnici ne mogu čekati. 'Mi ćemo biti u firmi, ali nećemo raditi dok ne dobijemo svoje novce', kazala je Jagoda.

Vlada je donijela zakon po kojem je neisplata plaća kazneno djelo. Apsurd je da se upravo oni ne pridržavaju zakona kojim je predviđena zatvorska kazna do tri godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene