Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kreće kontrola

DRŽAVNA REVIZIJA U HNB-U 'Bilo bi neprimjereno da revizija utječe na kreiranje monetarne politike'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mijenjat će se Zakon o Hrvatskoj narodnoj banci kako bi državna revizija mogla kontrolirati njezino poslovanje i troškove.

Na izmjenama zakona inzistiraju iz MOST-a čiji su zastupnici srušili kvorum u saboru na glasanju o izvješću HNB-a. Iz Narodne banke ističu kako Sabor već ima mogućnosti revizije te kako su među štedljivijim središnjim bankama u Europi.

Pročitajte i ovo Srušio se most u Baltimoreu - 4 tragedija u Baltimoreu Šestorica radnika pala s mosta koji se urušio u rijeku: "Ne vjerujemo da ćemo ih pronaći žive" Srušio se most u Baltimoreu - 2 U Baltimoreu VIDEO Pogledajte trenutak udarca broda u most: Urušio se kao kula od karata

Državna revizija ponovno će češljati poslovanje Hrvatske narodne banke. Na tome je inzistirao MOST, ali detalja što će točno revizija moći raditi u HNB-u još nema. MOST svoje zahtjeve pravda većom transparentnošću u radu HNB-a. Tvrde da neovisnost središnje banke neće dirati. Iz HNB-a ističu kako saborski Odbor za financije već ima instrumente za reviziju. Odgovorili su i na kritike o rastrošnosti.

'Ako se troškovi poslovanja HNB-a usporede s troškovima središnjih banaka zemalja s relativno sličnim brojem stanovnika, očito je da se HNB smjestio među štedljivije i ekonomičnije središnje banke', ističu iz HNB-a.

HDZ nije podržao MOST kada su u Saboru htjeli glasovati o izvješću rada HNB-a i napustili sabornicu. Sada kada se ipak mijenja i zakon, iz HDZ-a nisu htjeli pred kamere. Most je tada podržala oporba. Danas ovako gledaju na ulazak državne revizije u HNB.

'Nemamo ništa protiv toga. Vrlo je bitno da se javni novac troši transparentno. Što se tiče ovog drugog dijela, naravno ne mislim da bi takva revizija na ikoji način ograničila neovisnost', rekao je Branko Grčić (SDP).

'Neovisnost Hrvatske narodne banke mora ostati neupitna i svaka izmjena zakona koja bi to dovela u pitanje nama neće biti prihvatljiva', smatra Ivan Vrdoljak (HNS).

Stručnjaci ističu da državna revizija ne bi nikako smjela dalje od provjeravanja zakonitosti poslovanja HNB-a.

'Ja se nadam da to nije ničija ideja da bi nešto što se zove državna revizija utjecalo na kreiranje monetarne politike.To bi bilo potpuno neprimjereno i to bi pokazivalo da mi ništa na ovom svijetu ne razumijemo', rekao je ekonomski analitičar, Luka Brkić.

Lovrinović tvrdi kako iza svega ne stoji želja da se oslabi pozicija guvernera radi njegove kasnije smjene.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene