Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Apsurd ili nešto drugo?

Država poklanja Crkvi zemljište od 18 milijuna kuna, no kad građani pitaju onda - ne može

Marija Haselsteiner (Foto: Dnevnik.hr)
Marija Haselsteiner (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Marija Haselsteiner (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Ministar Državne imovine Goran Marić u svojem je mandatu potpisao 1100 odluka o darivanju državne imovine - zemljišta i nekretnina. Posljednje je zemljište darovano dubrovačkoj biskupiji. No kada građani traže zemljište za javne potrebe - odgovor je negativan.

Zemljište u Dubrovniku u naselju Solitudo država Hrvatska darovala je Crkvi. Radi se o 6200 metara četvornih, a procijenjena vrijednost je gotovo 18 milijuna kuna. U blizini Dubrovnika izgradit će se crkva i pastoralni centar.

Pročitajte i ovo Cesta prema Srđu - 1 Simbol nebrige Jedina cesta prema Srđu je proširena, ali tek djelomično: Stari problem još čeka rješenje Pitanje hotela Belveder Slika Dubrovnika Trebao je biti luksuzni hotel, a već 20 godina je ruševina: "Fantastičan projekt za koji je bilo i novca, ali je bio zaustavljan više puta"

U isto vrijeme mještani Zatona traže da čestica od oko 930 metara četvornih koja je procijenjena na 360 tisuća kuna ostane njihova, dakle javna površina. No ministarstvo državne imovine ne želi im je pokloniti i ide u prodaju.

''Mi želimo da to ostane rekreativna zona, gdje bi mogli imati neko malo parkiralište za ovu plažu koju imamo, tamo iza bi mogao biti park za djecu. Da ovo povezuje Mali i Veliki Zaton'', rekla je Marija Haselsteiner Zaton.

Mjesni odbor Zatona pisao je molbu Ministarstvu državne imovine da ne prodaje zemljište, građani su potpisali i peticiju, no ministar im danas poručuje kako zemljište treba zatražiti grad. A Grad Dubrovnik nije pokazao interes za zemljištem unatoč apelu građana.

''Ovo je jedini sigurni put da se prođe i do plaže, a i dalje prema mjestu'', rekao je Nikola Zaton.

''Zaslužujemo ovaj komadić, hoćemo li prošetati, da se tu ne dira ništa, da se ne gradi, taj beton i to'', kazala je Anđela Zaton.

''Interesi, čujte to je stara stvar, ništa se to ne čini bez neke računice'', rekao je Đorđo iz Dubrovnika.

Ministar Goran Marić telefonski nam je rekao i kako se državno zemljište ne može darovati za komercijalne svrhe kao što je parkiralište.

No, ministar je prije mjesec dana obišao Prevlaku - gdje je tvrđavu dao Općini Konavle, a ona Društvu prijatelja dubrovačke starine. Društvo će je obnoviti, tamo otvoriti muzej i naplaćivati ulaz. U Zatonu se pitaju tko odlučuje što je komercijalno, a što nije kada je u pitanju državna imovina koja pripada upravo građanima.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene