Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NISU SVI PODRUMI ISTI

Barica s kćeri živi u vlažnom i mračnom podrumu u vlasništvu države: "Njima su izgleda preče njihove knjige nego dva ljudska života"

Aktualno Galerija Podrum Podrum Foto: DNEVNIK.hr Podrum - 3 Podrum - 3 Foto: DNEVNIK.hr Podrum - 2 Podrum - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Podrum - 1 Galerija 1/4 >>
Nikakvih povlastica nema gospođa Barica čiju potresnu priču je Dnevnik Nove TV donio u utorak. Barica živi u podrumu od 27 kvadrata, u vlasništvu Državnih nekretnina. Posjetio ju je reporter Ivan Čorkalo.

Bez obzira što je vani dan, u stanu gospođe Barice uvijek je mrak... Tmurnih 27 kvadrata podruma u središtu Zagreba u vlasništvu je Državnih nekretnina. Tamo živi Barica sa svojom kćeri. Vidjela je kako je uređen podrum u kojem je premijerov šef kabineta ranije skladištio knjige.

"Ja se samo pitam, dal' je preče, što se toliki novac sasuo u tom državnom podrumu, držati knjige ili su preča dva ljudska života. Meni se čini da su im preče knjige. Njima su izgleda preče njihove knjige nego dva ljudska života", kaže ona.

Obnovljeni podrum u državnoj zgradi u zagrebačkoj Palmotićevoj, gdje je premijerov šef kabineta držao zbirku knjiga, ima i kupaonicu s tuš kabinom kojom će se služiti osoblje koje održava dužnosničku zgradu. A kupaonica gospođe Barice, također u vlasništvu države nema ni osnovne uvjete.

Pročitajte i ovo Što se može za 417 tisuća kuna? - 3 Prelistali smo oglasnike Kuća, solidan bazen ili put oko svijeta... Znate li što se sve može s 417.000 kuna, koliko je utrošeno za obnovu podruma koji koristi Frka-Petešić?

"Više puta se idemo kod moje sestre otuširati tijekom vikenda. Sram me! Ali ruke su mi svezane, doslovce su mi svezane. Meni je vilica otišla, a zglobovi su mi se upalili perući ovdje. A u mirovinu sam otišla kao 60-postotni invalid", kaže Barica Kadić.

Vlaga se vidi i još gore se osjeti. Neugodno sjeda na pluća. Barica je u ovom stanu 25 godina. Mjesečno plaća 517 kuna. Frka-Petešić za stan od 96 luksuznih kvadrata plaća 483.

"Nama je potres uništio ovaj dio, poplava je 60 centimetara tu bila", rekla je Barica dok je pokazivala stan reporteru Dnevnika Nove TV.

Pročitajte i ovo Podrum u vlasništvu državnih nekretnina - 4 Derutno zdanje puno vlage Podrumi za knjige i podrumi za - ljude. Ovako izgleda onaj u vlasništvu Državnih nekretnina u koji nije uloženo 417.000 kuna: "Na rubu sam živaca..."

"Bože mi oprosti, više se puta pitam koliko ću ja izdržati, jer ja sam na izdisaju, na rubu živaca, osjećam da klonem, a nisam klonula kad su mi prije 9 godina muža odavde iznijeli. Nisam imala vremena za oplakivanje, samo sam pogledala svoju mezimicu", kaže gospođa Barica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SNIMILA EKIPA DNEVNIKA NOVE TV Ulašteni podovi, WC i kupaonica: Pogledajte kako izgleda vjerojatno najskuplji podrum u Hrvatskoj

U stanu je bespravno još od 1995.godine, a računi za najam unatoč tome uredno stižu. Rad ne odbija. Koliko joj zdravlje dopušta čisti stubišta. Strahuje da će završiti na ulici. Zamjensko joj rješenje nije pronađeno. A to je sve što traži.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene