Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Država se opet zadužila

Država izdala obveznice u iznosu od 3,25 milijardi kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Država se ponovno zadužila za više od tri milijarde kuna. Uz to, ministar financija Boris Lalovac još će po jedan kredit početkom 2015. da bi se pokrili stari krediti i novi deficit proračuna.

Prema rezultatima mjerenja koje svake godine objavljuju poslodavci, Vlada je u provedbi ekonomske politike i reformi opet podbacila, a najveći prigovor ide preskupoj državi.
Ministar financija opet se zadužio. Obveznice u iznosu od 3,25 milijarde kuna na domaćem tržištu izdane su po povijesno niskoj kamati od 3,64 posto. Na naplatu stižu 2018.. Po kredit će Lalovac i početkom 2015., a novih dugova ne bi smjelo biti više od 12 i pol milijardi kuna.

'Po planu zaduživanja novi dug vam je uglavnom deficit. A ovo ostalo vam se odnosi zapravo za refinanciranje postojećih dugova. Znači ono sve što možemo raditi u idućoj godini je u visini novog deficita', pojasnio je Lalovac.

S kreditom u džepu, ministar je stigao kod poslodavaca koji u ocjeni Vladinih politika i reformi zamjeraju upravo to što je država preskupa. Hrvatska je najmanje postigla u fiskalnoj konsolidaciji države, produktivnosti i konkurentnosti, pravosuđu te na tržištu rada.

'Hrvatska je zaglavljena u strukturnoj zamci u kojoj se reforme ili ne provode ili one koje se provode još uvijek ne daju nikakve rezultate', ističe Velimi Šonje, ekonomski analitičar.
U Vladinom proračunu poslodavci takozvane bolne rezove ne naziru, a vremena za čekanje, kažu, više nema.

Pročitajte i ovo Glasačka kutija Nova odluka Vlade Ova četiri mjesta u lipnju idu na prijevremene izbore Slika nije dostupna Gost Dnevnika Nove TV 'Zadužujemo se 400 kuna svake sekunde. Kasnimo 7 godina...'

Loše vijesti za javni dug: Vlada planira nova zaduženja

'Od vlade očekujemo da s reformama suštinskim i dubokim započne odmah kao da je 2015. prva a ne posljednja godina mandata', poručuje Gordana Deranja, predsjednica HUP-a.

Ministar ima svoj plan.

'Trebamo odgovorno postupati bez obzira radi li se o izborima ili se ne radi o izborima. Moje poruke su u zadnje vrijeme - povucimo što više novaca iz EU fondova, smanjimo državnu potrošnju na centralnoj i na lokalnoj vlasti i smanjimo opterećenje građanima i poduzećima. Vidjeli ste ove zadnje izmjene koje smo pokrenuli su u tom smjeru', kaže ministar Lalovac.

Oporbi je gospodarski smjer Vlade neprihvatljiv, a svoj kriju.
'Ključ je tko provodi reforme i s kojim ciljem, međutim prvo morate imati cilj, morate imati plan. HDZ ima cilj, ima plan kad dođe trenutak cjelovit plan će biti prezentiran', smatra Ivan Domagoj Milošević (HDZ).

Sindikalci imaju svoje krivce. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever kaže:
'Ruku pod ruku takovoj nesposobnoj vladi idu jednako nesposobni poslodavci koji sve greške i svu krivicu onda tope na onom trećem, najslabijoj karici a to je radnik.'
Svi i dalje gledaju svoj interes, a Hrvatska i 6. godinu ostaje u recesiji.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene