Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Sve me to rastužuje''

Država će se žaliti na odluku o istospolnim posvojiteljima, udruge odgovaraju: ''Sada je na potezu, ne Vlada, već HDZ koji mora odlučiti želi li biti moderna stranka''

Resorno Ministarstvo rada, obitelji i socijalne politike žalit će se na odluku Upravnog suda, koji je poništio rješenje nadležnog Ministarstva i zatražio novi postupak jer u odbijenici životnim partnerima Ivi Šegoti i Mladenu Kožiću nije obrazloženo zašto nije u interesu djece da im se dodijeli status posvojitelja.

U slučaju pristupa posvojenju životnih partnera Mladena Kožića i Ive Šegote Upravni sud je donio odluku da oni mogu biti posvojitelji. Sud je presudio da ne smije biti diskriminacije. Nekoliko dana kasnije, Ministarstvo rada, obitelji i socijalne politike odlučilo je podnijeti žalbu.

''Nedavna odluka Upravnog suda u Zagrebu poništila je rješenje Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku od 17. srpnja 2020. godine te je Ministarstvu naloženo da riješi žalbu tužitelja najkasnije 60 dana od presude.

S obzirom na to da je riječ o nepravomoćnoj presudi, koja navodi kako je prethodno rješenje Ministarstva poništeno iz procesnih razloga, Ministarstvo će iskoristiti mogućnost žalbe jer drži da presuda nije pravovaljano obrazložena. U konačnici Ministarstvo će postupiti kao i do sada po svakoj pravomoćnoj presudi'', potvrdili su iz resornog Ministarstva za DNEVNIK.hr.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ŠTO VI KAŽETE? ANKETA Recite nam svoje mišljenje. Podržavate li odluku da istospolni parovi imaju pravo posvajati djecu?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POVEĆANJE PRAVA "Odluka je neustavna!": Japanski sud odlučio da se istospolni parovi ipak mogu vjenčati

''I ova presuda pokazuje koliko je Ustavna zabrana istospolnog braka iz 2013. protuprirodna, besmislena i apsurdna. Jasno nam je i nakon lanjske odluke Ustavnog suda o pravu na udomljavanje, i ove Upravnog suda o pravu na posvajanje da je u Hrvatskoj na snazi bračni aparthejd'', kazao je Franko Dota iz Zagreb Pridea za DNEVNIK.hr.

Dodaje da, dok se god ne izmjeni Ustav životni partneri i životne partnerice bespotrebno će se iscrpljivati i natezati po uredima i sudovima, da bi na koncu, svaki put pokazali da su u pravu i da su životna partnerstva naprosto najobičnije obitelji.

''Sada je na potezu ne Vlada, već isključivo HDZ koji mora odlučiti želi li biti moderna stranka desnog centra, po uzoru na CDU, na koji se često predsjednik HDZ-a ugleda, ili ostati na krivoj strani povijesti. Na HDZ-u je da pokrene izmjene Ustava. Nakon toga je 2/3 većinu lako osigurati'', istaknuo je Dota.

Predsjednik udruge Dugine obitelji Daniel Martinović komentirao je žalbu. ''Smatramo da tekst presude, koji je dostupan i na web stranici Duginih obitelji, je kvalitetno i pravovaljano obrazložen, budući da uzima u obzir Ustav Republike Hrvatske, Obiteljski zakon, Zakon o životnom partnerstvu i ostale relevantne zakone, propise i konvencije. Nadamo se da Ministarstvo ne koristi mogućnost žalbe iz političkih razloga samo zbog toga što se bliže lokalni izbori, jer svaki dan koji čekamo do pravomoćnosti presude znači dan više koji djeca provode u sirotištima, dok postoje životne partnerice i partneri koje ih žele posvojiti i pružiti im topli dom i roditeljsku brigu'', istaknuo je Martinović za DNEVNIK.hr.

Da se radi o političkim razlozima, strahuje i Martina Salov. ''Čini mi se da vladajući ovim potezom ravno pred izbore žele pokazati kako ne odabravaju odluku Upravnog suda. Rekla bih da se radi o političkim igrama kako bi se homofobni radikalni desničari i klerofašisti držali u tišini. Ipak treba dobiti glasove na lokalnim izborima, ali i HDZ mora održati reputaciju među svojim glasačima. Ne znam, rastužuje me ovo sve i jasno mi je da će napraviti sve da nama, istospolnim osobama, otežaju pokušaj osnivanja obitelji kroz posvajanje'', razočarana je Salov.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene