Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon zabrane okupljanja

Uhićen Dražen Keleminec, antifašisti prosvjedovali na Trgu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uhićen je predsjednik A-HSP-a Dražen Keleminec te još nekoliko članova te stranke.

Par stotina antifašista prosvjedovalo je u subotu oko sat vremena na središnjem zagrebačkom trgu s transparentom "Ujedinjeni protiv fašizma", protiveći se namjeri A-HSP-a da na tom mjestu održi okupljanje pod nazivom "Prisega domovini i Klubu Hrvatskih domoljubnih snaga", koje im je ranije zabranio MUP uz obrazloženje da bi to moglo uznemiriti veći broj građana.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin - SDP GRBIN OŠTRO O BERNARDIĆU Turbulentno u SDP-u: Predsjedništvo preuzelo upravljanje Klubom koji je odbio nova kadrovska rješenja Peđe Grbina Slika nije dostupna Nakon debakla na izborima Rajko Ostojić: "Ja se sigurno neću kandidirati za predsjednika SDP-a, nemam favorita"

Članovi ekstremnog A-HSP-a umjesto postrojavanja svoje stranačke vojske na Trgu bana Jelačića cijeli scenarij namjeravali su održati ispred groba Ante Starčevića u Šestinama, no ni to im nije uspjelo jer im se nije pojavilo stranačko vodstvo.

Zoran Mareković, jedan od 15-ak članova koji su došli u Šestine i, kako kaže, "zapovjednik stranačkih snaga" rekao je novinarima da su navodno uhićene četiri osobe, ali da to ne može potvrditi, no misli da su uhitili predsjednika A-HSP-a Dražena Keleminca.

Prema policijskim informacijama privedeno je najmanje pet osoba, a neslužbeno se doznaje da je među njima i Keleminec. Zasad nije poznato zbog čega su odvedeni u službene prostorije i kojim skupinama pripadaju. Navodno je najmanje jedna osoba privedena i na Trgu gdje se održavao skup antifašista.

Umjesto davanja prisege u Šestinama, članovi A-HSP-a odlučili su otići podržati branitelje koji više od četiri mjeseca prosvjeduju u šatoru.

Iako se stranačka vojska A-HSP-a nije pojavila na trgu jer im je ministar unutarnjih poslova zabranio okupljanje, tamo su oko podneva došli antifašisti koji su razvili transparent "Ujedinjeni protiv fašizma", zapjevali Bandiera Rossu i uzvikivali antifašističke parole.

MUP zabranio postrojavanje stranačke vojske A-HSP-a, oni će se ipak pojaviti na Trgu

Policija je bila vidljiva na čitavom trgu, a između prosvjednika i građana napravila je tampon zonu.

Nekolicina građana prosvjednicima je dovikivala uvredljive poruke.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić zabranio je najavljeni prosvjed ekstremne Autohtone - Hrvatske stranke prava (A-HSP), zakazan za subotu u središtu Zagreba, uz obrazloženje da bi javno okupljanje uz postrojavanje i davanje prisege moglo uznemiriti veći broj građana, no ta je stranka priopćila da će se u subotu svejedno pojaviti na Trgu.

Ministar Ostojić izjavio je u četvrtak novinarima da tog prosvjeda neće biti jer je u suprotnosti sa svim temeljnim vrijednostima. "Stranačku vojsku ne možete postrojavati na Trgu bana Jelačića", rekao je Ostojić novinarima.

Dražen Keleminec, predsjednik te neparlamentarne stranke, koju dio medija naziva "proustaškom" najavio je ranije taj prosvjed pred Prkršajnim sudom u Koprivnici, gdje je sa stranačkim suradnicima otpjevao ustašku pjesmu "Evo zore, evo dana".

Ta stranka priopćila je u četvrtak da je legalno i u zakonskom roku prijavila skup, poručivši ministru da u subotu "može napokon hapsiti hrvatske domoljube i branitelje". Dodaje da je na istom trgu prošlu subotu ministar dozvolio okupljanje ljevičarima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene