Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drama u HDZ-u zbog Zlatnog rata

Nakon noćnog sastanka u Vladi Plenković povlači Ževrnju iz utrke za župana?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture poništilo je u ponedjeljak natječaj za plažu Zlatni rat zbog niza nepravilnosti i kršenja zakona, što u vrlo nezgodnu situaciju dovodi Zlatka Ževrnju, HDZ-ova kandidata za župana i aktualnog čelnika Splitsko-dalmatinske županije, čija je smjena navodno postala i više nego izgledna.

Odluka Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture o poništenju spornog natječaja uslijedila je samo nekoliko sati nakon što je tvrtka Sport B objavila da će odustati od koncesije ako se nastavi medijski i politički pritisak, što se u javnosti shvatilo kao pokušaj spašavanja Zlatka Ževrnje. No, onda je stigla i odluka ministra Olega Butkovića o poništenju natječaja, piše Jutarnji list.

Sastanak s premijerom u četiri oka

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pozvao na glasanje Milanović: ''Tko god je dignuo ruku za Turudića, neprijatelj je Hrvatske'' Ivan Penava i Andrej Plenković Navodno tajno snimljeno Plenković snimljen kako vrijeđa Penavu i Most? "Moja baba pokojna bi tako mogla biti gradonačelnica Vukovara... Most - to su bolesnici"

Kasnije je u Vladu stigao i Ževrnja na sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem. Plenković će očito kazniti Ževrnju, ne samo zbog izbora, jer se HDZ-ovci na terenu u ovoj županiji žale da ih posljednjih dana građani u kampanji napadaju zbog Zlatnog rata, nego i zbog toga što na taj način pokazuje odlučnost da se obračuna s kadrovima bliskim bivšem šefu Tomislavu Karamarku i aktualnom zamjeniku Milijanu Brkiću, s kojim se i povezuje tvrtka kojoj je dodijeljena koncesija.

Situacija je nezgodna za HDZ. Kako god završila priča sa Ževrnjom, već im je naštetilo. S jedne strane, Ževrnja uživa podršku u anketama od gotovo 40 posto i izgledno je da bi mogao obraniti mandat, dok s druge strane, žale nam se HDZ-ovci, šteti stranci i na županijskoj i na gradskoj razini, pa je sada samo pitanje usudi li ga se Plenković maknuti manje od mjesec dana pred izbore i ima li pravog kandidata za nasljednika. Najveće šanse kao pričuvni kandidat navodno ima bivši gradonačelnik Solina Blaženko Boban.

Mogućnost da se Ževrnja sam povuče iz utrke za župana i tako olakša HDZ-u Ževrnja odbacuje.

"Jednoglasno me izabrao Županijski odbor HDZ-a, imam ogromnu podršku ne samo članstva nego i stanovništva županije. U anketama sam daleko ispred ostalih kandidata i imam više od 40 posto podrške", kaže Ževrnja te dodaje kako ne očekuje drastične poteze premijera jer je "radio sve u skladu s propisima".

HDZ-ov župan tvrdi da je odluku o natječaju jednoglasno 17. veljače donijela Županijska skupština, pa i uz glasove SDP-ovaca, te da nije mogao raspisivati natječaj poslije izbora jer bi ga onda, kaže, DORH pitao zašto ne pokrene taj postupak s obzirom na to da je još prošlo ljeto istekla koncesija, a napokon je riješeno i pitanje pomorskog dobra.

Nije htio slušati

Ipak, iz lokalnog HDZ-a ističu kako su župana Ževrnju upozoravali da bi dodjelu koncesije za Zlatni rat najbolje bilo obaviti nakon izbora, ali on navodno nije htio odustati. Neki dodaju da je to zato što je bio svjestan da će mu dodjeljivanje koncesije tvrtki Sport B nakon lokalnih izbora možda biti otežano. Neki su HDZ-ovci ljuti i na bolskog načelnika Tihomira Marinkovića, koji inzistira isključivo na tome da se plaža Zlatni rat na upravljanje dodijeli općinskoj komunalnoj tvrtki.

Zlatko Ževrnja sinoć je bio u prostorijama Vlade u Banskim dvorima, ali nije donesena odluka o njegovoj daljnjoj političkoj sudbini u HDZ-u, rečeno je Jutarnjem listu iz Vladina izvora.

Premijer bi navodno vrlo brzo trebao donijeti odluku o tome hoće li Ževrnja i dalje biti HDZ-ov kandidat za splitsko-dalmatinskog župana na predstojećim izborima, nakon afere s dodjelom koncesije na bolskoj plaži Zlatni rat.

"Tvrdio je da je sve u redu, a pokazalo se da nije tako", rekao je jedan istaknuti član HDZ-a koji smatra da su vrlo mali izgledi da ostane u utrci za župana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene