Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dr. Šimić: Zašto sam uopće bio u pritvoru?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavna rasprava u postupku protiv riječkoga kiruga Ognjena Šimića, koji je optužen za 18 slučajeva primanja mita, danas je nastavljena na Županijskome sudu u Rijeci ispitivanjem nekoliko svjedoka i prikazivanjem videosnimke koju je pomogla načiniti USKOK-ova pouzdanica Ljerka Krajnović.

Snimka je načinjena tijekom njezina razgovora sa Šimićem, kada je mu je ona, kako je navela, predala omotnicu s novcem među dokumentacijom o bolesniku, a on ju odložio na stol. Na snimci se vidi da Šimić lista neke dokumente i na trenutak dio radnog stola.

Pročitajte i ovo Ruski vojnici u rovovima Brutalno VIDEO Ne udovolje li Putinovim bolesnim idejama, ruske vojnike čeka jeziva kazna Slika nije dostupna Uzimao mito Liječniku Šimiću pravomoćno dvije i pol godine

Šimić je nakon prikazivanja snimke rekao da se na jučer preslušanoj tonskoj snimci ne čuje nijedna optužujuća riječ, a na videosnimci se ne vidi ni omotnica ni novac. Uopće ne znam na temelju čega sam bio uhićen i u zatvoru, rekao je Šimić, dodajući kako novac nije pronađen kod njega nego ondje gdje ga je ostavila Ljerka ili netko drugi. Znamo da ga je Ljerka unijela, da ga je policija šest do sedam sati poslije našla na vanjskome rubu stola, gdje ga je ona ostavila, a ja s tim nemam ništa, rekao je.

Šimić se osvrnuo na jučerašnje navode svjedoka, koji su rekli da je bio drzak i bahat. Rekao je da je često bio umoran i pod stresom pa se možda činio takvim. Istaknuo je kako je profesionalac i da je rijetko objašnjavao operacije, osim na inzistiranje bolesnika, budući da bi ih to često uznemirilo.

U nastavku je Miroslav Mašić potvrdio da je Šimiću predao 3000 eura prije operacije punice. Novac mu je dao jer je čuo da mu treba dati te zato što mu je u razgovoru rekao samo da bolesnici kad-tad dođu na red. Nekoliko dana nakon predaje novca punica je pozvana u bolnicu, a zatim operirana. Šimić je rekao da ga nikada nije vidio, da nije primio novac i da je bolesnica operirana prema medicinskim indikacijama.

Mašić je još rekao da je sam prijavio Šimića kad je čuo da je to učinila Ljerka Krajnović. Iz bolnice ga je nazvao prijatelj, anesteziolog Robert Vulić, koji je znao o predaji novca i operaciji punice, i pitao ga bi li prijavio Šimića, a nakon toga nazvali su ga iz USKOK-a.

Svjedokinja Vlasta Radoslav rekla je da je Šimiću nakon što joj je operirao muža dala 500 dolara, a Šimić je na to rekao kako se ne sjeća ni nje ni novca.

David Vrtan bio je svjedok premetačine Šimićeva stana i ureda. Rekao je da je sve obavljeno korektno i sustavno, pred dva svjedoka, ali nije mogao vidjeti što se događa iza njegovih leđa.

Sutkinja Ika Šarić u nastavku je odbacila nekoliko prijedloga i obrane i optužbe. Prihvaćeni su prijedlozi optužbe da se u nastavku rasprave sasluša anesteziolog Robert Vulić i da se pročita obavijest o oporezivanju Šimića iz Porezne uprave.

Prihvaćen je prijedlog obrane da se bolnici Rebro pošalje upit o dogovoru i pripremi operacije Ivana Krajnovića. Odvjetnik Goran Marjanović ustvrdio je da premetačina nije bila zakonita, kao ni prikriveno istraživanje, budući da Šimić nije tražio novac.

Šimić je optužen da je kao pročelnik Klinike za kardijalnu i vaskularnu kirurgiju riječkoga KBC-a od 1998. do 2006. u 18 slučajeva primio ukupno 210.000 kuna mita te da je nezakonito stečen novac prikrivao kupnjom nekretnina, automobila i polaganjem na bankovne račune.

Suđenje će biti nastavljeno 18. kolovoza.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene