Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzimao mito

Liječniku Šimiću pravomoćno dvije i pol godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine izrekao je pravomoćnu presudu od dvije i pol godine zatvora liječniku Ognjenu Šimiću zbog primanja mita, potvrdio je u srijedu Šimićev sarajevski odvjetnik Nikica Gržić.

Kazao je kako je u presudi federalnog vrhovnog suda u cjelosti potvrđena presuda županijskog suda u Sarajevu iz prosinca 2010. godine, koja uključuje i kaznenu mjeru zabrane obavljanja liječničke prakse u razdoblju od pet godina nakon izvršene zatvorske kazne. 'Mogu kazati da smo iznenađeni ovom presudom, jer ona nije sukladna ni kaznenoj politici ni zakonima BiH', bio je Gržićev jedini komentar.

Obrana je na ročištu na vrhovnom sudu 7. travnja tražila smanjenje kazne na godinu dana s obzirom da je to standardna praksa u bosanskohercegovačkom pravosuđu u slučajevima poput Šimićevog. Sukladno ustaljenoj sudskoj praksi, vrhovni će sud svoju presudu dostaviti županijskom sudu u Sarajevu a on nadležnom općinskom sudu koji će onda Šimića uputiti na izdržavanje kazne.

Odvjetnik Gržić potvrdio je kako je Šimić odlučio izdržavati kaznu u BiH te kako će se odazvati sudskom pozivu. Ognjena Šimića je zbog kaznenog djela korupcije županijski sud u Rijeci 2008. godine osudio na devet godina zatvora, da bi Vrhovni sud godinu dana kasnije tu presudu preinačio osudivši pravomoćno Šimića na pet godina zatvora.

Šimiću je ta kazna izrečena nakon što je sud presudio da je taj liječnik kao predstojnik odjela za kardiokirurgiju Kliničkog centra u Rijeci u razdoblju od 2001. do 2006. godine u više navrata primio mito u iznosima od pet stotina do tri tisuće eura kako bi pacijentima osigurao brži operativni zahvat. Šimić je služenje kazne u Hrvatskoj izbjegao koristeći dvojno državljanstvo jer uz hrvatsku ima i putovnicu BiH.

Hrvatsko je pravosuđe Bosni i Hercegovini je na temelju međudržavnog sporazuma uputilo zahtjev za priznavanje presude odnosno upućivanje Šimića na izdržavanje kazne. Županijski sud u Sarajevu, gdje Šimić ima prijavljeno prebivalište, presudu izrečenu u Hrvatskoj u dva je navrata djelomice priznao preinačivši kaznu na dvije i pol godine zatvora a potvrdivši mjeru zabrane obavljanja liječničke prakse u razdoblju od pet godina nakon izdržane zatvorske kazne.

Vrhovni je sud Federacije BiH takvu presudu sarajevskog suda jednom poništio, naloživši obnovu postupka, da bi županijski sud ponovno izrekao istu takvu presudu a vrhovni je sud onačno ovog tjedna i potvrdio.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene