Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eskalacija virusa

Doznajte ŠTO je zapravo ebola!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oboljeli od virusa ebole koji se mahnito širi, trenutačno se nalaze u šest država - Liberiji, Gvineji, Nigeriji, Saudijskoj Arabiji, SAD-u i Španjolskoj.

Što je točno ebola, pitali smo dr.med. Kristinu Lončarić. 'Radi se o virusom uzrokovanoj hemoragijskoj groznici. Početak bolesti karateriziran je simptomima koji sliče gripi: visoka vrućica, generalizirana malaksalost, bolovi u glavi, grlu i mišićima, izraženo povraćanje i proljev, a u kasnijoj fazi nastaje poremećaj u zgrušavanju krvi, te dolazi do stvaranja ugrušaka u krajnjim žilicama svih organa i time njihovo oštećenje i zatajivanje, a zatim unutarnje krvarenje, što se manifestira krvavim osipom po koži, povraćanjem krvi i krvavim proljevima', kaže dr.med. Lončarić.

Pročitajte i ovo Lijekovi, ilustracija samo u prvom valu pandemije Kontroverzni lijek za malariju kojeg je protiv COVID-a koristio i Trump vjerojatno uzrokovao više od 17.000 smrti Slika nije dostupna Nekoliko tisuća doza Lijek razvijen za vojsku Kinezi poslali u Afriku

Na žalost, za sve to još ne postoji lijek i preostaje nam tek njega o oboljelima u nadi da će se simptomi ublažiti i u nekom trenutku potpuno nestati.

Smrtonosni virus na našem kontinentu: Prvi Europljanin zaražen ebolom

'Trenutno ne postoji specifično liječenje ni cijepljenje, makar su neka istraživanja obećavajuća, pa se liječenje sastoji od potpore organizmu nadoknadom tekućina, krvi, tvarima koji utječu na zgrušavanje, te potpore organima koji zatajuju. Inkubacija (period od zaraze do razvoja bolesti) je 2-21 dan, većinom 8-9 dana. Smrtnost je visoka, od 50-90%, no epidemije su manjih razmjera zahvaljujući činjenici da je osoba zarazna u simptomatskoj fazi, kada su joj smanjeni kontakti s zdravom populacijom. Bolest se prenosi bliskim kontaktom, krvlju i sekretima zaražene ili preminule osobe i životinje', objašnjava dr. Lončarić.

Što je sa stanovnicima Hrvatske, imamo li razloga za zabrinutost? 'Za nas u Hrvatskoj nema mjesta panici, a putnicima, osobito onima u Afriku, preporuča se oprez - uobičajene mjere higijene i izbjegavanje kontakta s osobama koje manifestiraju navedene simptome', zaključuje dr. Lončarić.

Neizbježna zaraza u cijelom svijetu

Kakva situacija čitav svijet očekuje u budućnosti, možda je najbolje opisao Tom Friede, direktor Saveznih centara za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD-u tijekom saslušanja pred pododborom Predstavničkog doma.

'Neizbježno je da će neke od osoba koje dolaze iz afričkih zemalja stići zaražene i da će inficirati svoje bližnje, kazao je Tom Friede, direktor Saveznih centara za kontrolu i prevenciju bolesti, na saslušanju pred pododborom Predstavničkog doma. 'Živimo u vrlo povezanom svijetu i neizbježno je da će biti putnika, američkih državljana i drugih koji će putovati u te zemlje.. i vratiti se sa simptomima', nastavio je, ali je naglasio da ipak neće biti epidemije ebole u SAD-u jer zemlja 'raspolaže opremom i karantenom u svim velikim bolnicama', rekao je kazao je Friede.

Formira se skupina za eksperimentalni lijek

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame formira posebnu radnu skupinu koja bi trebala razmotriti pitanje mogućeg korištenja eksperimentalnog lijeka koji bi pomogao oboljelima od ebole.

Skupina će uključiti znanstvenike i dužnosnike vladinih agencija poput Nacionalnog instituta za zdravlje i Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, rekao je Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergiju i infektivne bolesti.

Eksperimentalni lijek za ebolu ZMapp već je primilo dvoje zaraženih Amerikanaca prije nego su iz Liberije prebačeni u SAD.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene