Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Je li premijer u pravu?

Doznajte kako se zapravo živi na otocima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnoge je iznenadila ovotjedna primjedba predsjednika Vlade Zorana Milanovića kako se na otocima živi mnogo bolje, nego u ostatku zemlje.

'Na otocima se, možda to nije popularno ovdje reći, živi malo drugačije, malo kompliciranije, ali i malo bolje nego u ostatku Hrvatske izvan velikih gradova. Život ovdje ima svoju posebnu kvalitetu i šanse da se ovdje ostvari dobar život, visok standard, na razini je prosjeka bogatije Zapadne Europe', rekao je premijer na Hvaru.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Glas s Pantovčaka Milanović pohvalio Plenkovića: "Potpisat ću rješenje" Andrej Plenković u Vukovaru Pregovori i razgovori Plenković iz Vukovara: "To je ozbiljna politička pogreška"

Dijele li i otočani premijerovo mišljenje, provjerili smo na Ugljanu i Pašmanu. U srcu sezone, poručuju stanovnici, čini se da je sve idealno. No, iza toga slijedi dugih 10 mjeseci pustoši. Slaba prometna povezanost, visoke cijene u otočnim trgovinama i loša perspektiva za mlade, samo su dio problema koji ih muče.

>> Analitičarima usprkos Milanović najavljuje rast gospodarstva!

U kafiću ugostitelja Valentina Gregova sezona je na samom vrhuncu. Radi se punom parom. No, već za nekoliko mjeseci posla neće biti. 'Zimi se drži otvoreno, za ljude da ne bi pobjegli s otoka, da ih se zadrži tu, da imaju gdje popiti kavu. Inače, od profita nema ništa', kaže Gregov. Slabu perspektivu donose i nekad unosni poslovi. Ribarski konopi sve manje se povlače.

'Ne mogu živjeti od ribanja, za razliku od prije 20-ak godina', rekao je ribar Neven Vitlov. Kao i tada, otocima se stalno najavljuju bolji dani. No, moguće promjene plaše i otočne čelnike. 'Sad nas zabrinjavaju najnovije mjere - ukidanje trajektnih linija, ukidanje matičnog ureda, ukidanje ispostave Lučke kapetanije. Sve je to nešto što nas vraća ponovo 20 godina natrag', kaže Ante Jerolimov, načelnik Preka.

Upravo zbog toga, otočani premijerovu izjavu nisu dočekali nimalo blagonaklono. 'Trebao bi doći tu malo živjeti, pa da proba, ali sa dvije, tri tisuće kuna mirovine', rekao je Milan iz Kalija. 'Trgovci moraju svoju robu prevesti preko trajekata i platiti, eto, trajekt', kaže prodavačica Marija. A dok stanovnici muku muče s visokim cijenama u trgovinama mladi razmišljaju kako izaći iz dosadne svakodnevice.

'Zimi nemamo kako ispuniti slobodno vrijeme. Imamo taj jedan turnir u košarci i dva dana bude ribarska noć, ali inače nemamo ništa', kaže Lovre iz Kalija. A zasad se izlaz niti ne vidi. Na to će ih već podsjetiti prazna kupališta pod jesenskim suncem.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene