Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Dnevniku Nove TV

Doznajte gdje rješenje za nezaposlenost nalazi ministar Mrsić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava.

Ministar Mrsić prvo se osvrnuo na usklađivanje mirovina s rastom plaća. Tvrdi da bi po projekcijama taj rast trebao biti za 1 posto. 'Krajem veljače imat ćemo točne podatke. Umirovljenici će s mirovinom od ožujka primiti zaostatke od siječnja i veljače', rekao je. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ISPOVIJEST MLADIĆA VIDEO Radi tri posla na crno: 'Drugačije ne mogu pronaći posao' Slika nije dostupna Teška situacija Sutra se s Mrsićem sastaju predstavnici suspendiranih radnika Brodosplita

Osvrnuo se i na mirovinsku reformu. Kaže kako će u budućnosti drugi i treći mirovinski stup biti glavni načini na koje ćemo dobivati mirovine. Međugeneracijska solidarnost ostat će ista, što znači da će i građani koji tijekom radnog vremena nisu mogli ulagati u drugi ili treći mirovinski stup, ostati zbrinuti.

Naglasio je kako je najbolji način za rješavanje nezaposlenosti otvaranje novih radnih mjesta, što je nova Vlada imala na umu kada je slagala proračun. 'Treba nam dolazak investicija da krenemo naprijed', rekao je ministar Mrsić.

Kratkoročne i dugoročne mjere protiv nezaposlenosti

Prokomentirao je i činjenicu da je Hrvatska na trećem mjestu po nezaposlenosti mladih u Europi i otkrio način na koji ćemo toj statistici stati na kraj. 'Moramo raditi kratkoročne i dugoročne mjere. Moramo mladima omogućiti da volontiraju godinu dana i tako steknu neophodno iskustvo i da krenu na tržište rada. Za nezaposlene za koje trenutno nema posla, moramo omogućiti stjecanje novih vještina, trebamo vidjeti kojih će kadrova RH trebati za 20 godina', kaže.

Ministar Mrsić pogledao je malo i unaprijed te komentirao europsko tržište za hrvatske radnike. Kaže kako će u prve dvije godine naši radnici za rad u zemljama Europske unije morati imati radne dozvole. Dodao je kako nakon tri godine Hrvatska ima pravo otvoriti svoje tržište rada, no naglašava kako ćemo mi otvoriti svoje tržište rada, kada ga za naše radnike otvore i druge zemlje. Ministar Mrsić priznaje da u europske zemlje imaju i pravo zatvoriti vrata našin radnicima, no misli da se takvo što neće dogoditi jer su naši radnici vrlo dobri.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene