Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz džepa u džep

Doznaje Dnevnik Nove TV: Nakon ukidanja prireza, Vlada kreće u doradu porezne reforme

Aktualno Galerija Izmjene u poreznoj reformi - 7 Izmjene u poreznoj reformi - 7 Foto: DNEVNIK.hr Izmjene u poreznoj reformi - 6 Izmjene u poreznoj reformi - 6 Foto: DNEVNIK.hr Izmjene u poreznoj reformi - 5 Izmjene u poreznoj reformi - 5 Foto: DNEVNIK.hr Izmjene u poreznoj reformi - 4 Izmjene u poreznoj reformi - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Izmjene u poreznoj reformi - 3 Galerija 1/7 >>
Vlada će doraditi poreznu reformu koju je predstavila prije nekoliko mjeseci! Potvrđeno je to Dnevniku Nove TV. Izmjene bi trebale biti poznate za dva tjedna, a cilj je gradovima ostaviti prostor kako ipak ne bi dizali porez na plaće.

"To je sigurno jedan kompromis, a kompromisi su u politici uvijek dobri!", rekao je Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a i Plenkovićev koalicijski partner.

Podsjetimo, premijer je zagrabio u džepove gradova, ukinuo im prirez i ubacio taj novac - u džepove građana. Gradovi se pobunili i najavili veće poreze na plaće. Država je na kraju zaključila kako nije fer oporezivati samo plaće, treba to učiniti i s kapitalom i imovinom! Nadaju se da će tako opterećenje na plaće ipak biti manje. Koliko? To će sada odlučivati gradovi.

"To je 20 milijuna eura poreznih prihoda grada Zagreba koje ne možemo drugačije nadomjestiti! U tom smislu ako Vlada zaista kani dati mogućnost da se povećaju stope poreza na te vrste dohotka mi to svakako pozdravljamo!", rekao je saborski zastupnik Možemo Damir Bakić.

Odluke o tome koliko bi porez na imovinu i kapital iznosio - u Banskim dvorima donijet će se kroz sljedeća dva tjedna.

Pročitajte i ovo Dijabetički napad nakon uhićenja - 4 U Grčkoj Uhićeni Bad Blue Boys bio na rubu smrti: "U zadnji tren su mu dali terapiju!"

Oporba - nezadovoljna reformom

Šteta koja će u Varaždinu nastati gubitkom prireza, ovako neće biti nadoknađena, kaže gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj.

"Pravi porez na imovinu, to bi imalo smisla. 99,9% bogatstva je u imovini, a mi imovinu ne oporezujemo! Ovo što mi sad dobivamo kao porez na imovinu, to je porez od najamnima i određenih drugih stvari", rekao je Bosilj.

"Nije dovoljno temeljit, mi mislimo da se porezni sustav mora puno ozbiljnije mijenjati ako se već mijenja", kaže splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

Oporezivanje imovine i kapitala neće utjecati na niz gradova koji prirez uopće nisu imali. Ali hoće na poduzetnike.

"Sve one poduzetnike koje će to pogoditi, mogu slobnodno doći u Bjelovar jer i nakon izmjena Bjelovar će imati najmanji porez, posebno na rad", rekao je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

Vladin cilj je pokazati - socijalnu osjetljivost. Jesu li i uspjeli pitanje je to na koje će građani imati odgovor tek kada vide - koliko su deblji njihovi računi.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene