Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVI MINISTAR NA UDARU

Aladrović se oglasio o zahtjevu DORH-a: "Imam potrebu istaknuti nekoliko informacija..."

Državno odvjetništvo (DORH) poslalo je u Vladu RH zahtjev za odobrenje kaznenog postupka protiv ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića, doznaje Hina u utorak iz izvora bliskih istrazi.

DORH je izvijestio Hinu da nije ni jednom sredstvu javnog priopćavanja službeno potvrdio upućivanje zahtjeva za odobrenje za vođenje kaznenog postupka niti je davalo pojedinosti iz zahtjeva.

Mediji su, nakon uhićenja sada već bivšeg ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata, pisali kako su istragom Uskoka obuhvaćeni i potpredsjednik vlade Boris Milošević te ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socjalne politike Josip Aladrović.

Pročitajte i ovo Provjereno: Potpore - 2 Šteta veća od 2 milijuna kuna Ekipa Provjerenog istražila je tko stoji iza spornih tvrtki koje se spominju u novoj aferi koja trese hrvatsku politiku

Pročitajte i ovo Josip Aladrović ''Neće biti izvanrednih izbora'' Uhićeni Horvat namjerava aktivirati saborski mandat, Plenković odlučio tko će voditi njegovo bivše Ministarstvo

Odgovor iz Vlade

''Vlada je zaprimila zahtjev za skidanje imuniteta ministru Josipu Aladroviću, a radi pokretanja postupka za djelo za koje je propisana kazna zatvora do pet godina. Nakon što prouči zahtjev, Vlada će o istome odlučiti'', potvrdili su iz Vlade.

Aladrović je, podsjetimo, povezan s nezakonitim zapošljavanjem u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO), koji je vodio prije nego što je preuzeo ministarsku dužnost. Sebi bliskim kandidatima je osiguravao pitanja kako bi se pripremili za natječaje i s obzirom na ranije pripremljene odgovore, dobili posao u HZMO.

O svemu se navečer na Facebooku oglasio i sam Aladrović.

"Tijekom dužnosničke karijere uvijek sam poštivao pozitivne propise Republike Hrvatske i donosio odluke u različitim okolnostima, ali nijedna nije bila protuzakonita.

Stoga, zbog razumljivog interesa javnosti u pogledu zahtjeva koji je zaprimila Vlada RH, imam potrebu istaknuti nekoliko informacija i motiva iz dosadašnjeg rada.

Ponosan sam na posao koji sam zajedno s kolegama radio u HZMO-u, kao što sam ponosan i na posao kojeg radimo u Ministarstvu. Ponosan sam na pravovremeno očuvanje radnih mjesta u jeku pandemije, na mjere za samozapošljavanje, uspješno korištenje sredstava iz Europskog socijalnog fonda, kao i na započetu sveobuhvatnu reformu sustava socijalne skrbi.

U svim ovim procesima sam stalno bio dostupan novinarima, strukovnim udruženjima, neslužbenim i službenim inicijativama, poslodavcima i radnicima. Moja vrata su uvijek otvorena i nikada ne bježim od odgovora, bez obzira tko postavljao pitanja.

Tako je bilo ranije, tako je sada i tako će biti i u budućnosti. Uz političko djelovanje često se vežu teške odluke, no kakve god one bile prvenstveno moraju biti u interesu Republike Hrvatske i svih njezinih građana.

Mogućnost koja postoji oko pokretanja postupka dovodi me do zaključka da ova tema ne može biti javno komunicirana. Kao građanin Republike Hrvatske bit ću na raspolaganju svim tijelima koja to budu od mene zahtijevala, kao što sam bio i do sada."

Reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović razgovarala je s više pravnih stručnjaka i pokušala doznati što nadalje očekuje ministra Aladrovića ako mu Vlada odluči skinuti imunitet.

''Još se za ovakva blaža kaznena djela nije tražio istražni zatvor ili da bi mogao biti uhićen. Pretpostavka je da to ne može očekivati ni Aladrović, Može se očekivati da bi mogao, ako mu se skine imunitet, putem pošte dobiti rješenje da se protiv njega pokreće istraga, a onda bi mogao dobiti i poziv za ispitivanje USKOK-a'', pojasnila je Krajinović.

Dodaje da Boris Milošević još nije dobio poziv na ispitivanje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene