Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prikupljaju dokumentaciju

DORH demantirao da je pokrenut proces protiv Perkovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno odvjetništvo je demantiralo da je pokrenulo proces protiv Josipa Perkovića te tvrde da je riječ o prikupljanju dokumentacije o slučaju koje se mora izvršiti po zakonu.

Državno odvjetništvo prikuplja dokumentaciju u slučaju Josipa Perkovića čije izručenje traži Njemačka zbog ubojstva Stjepana Đurekovića. Iz DORH-a poručuju da nije riječ o istrazi protiv Perkovića, nego o njihovoj zakonskoj obvezi prema kojoj moraju utvrditi ima li osnova za njegovo procesuiranje u Hrvatskoj. Za oporbu nema sumnje - kažu da Vlada čini sve kako bi izbjegla izručenje bivšeg šefa UDBE Njemačkoj.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović na Pantovčaku - 6 Nova kritika Milanović: ''Plenković dobro zna kakva je čovjeka doveo na čelo DORH-a'' Slika nije dostupna Nakon Milanovićeve kritike Bajić danas odgovara jesu li istraživali Perkovića

Odvjetnik Josipa Perkovića bio bi zadovoljniji da njegovom klijentu sudi Hrvatska, a ne Njemačka. 'Tu mi je blizu kancelarija i sigurno mi je jeftinije doći tu nego putovati do Munchena', kazao je odvjetnik Anto Nobilo.

>>Odvjetnik supruge Stjepana Đurekovića: Razočarani smo što Perković još nije izručen

Izbjegavanje Munchena za Perkovića postaje izgledno ako DORH protiv njega pokrene novu istragu, što je nemoguće prije promjene ustava o nezastarijevanju slučajeva teških ubojstava. Dio dnevnih novina objavio je da su predistražne radnje već započele dok u saboru traje proces ustavnih promjena. DORH to demantira. No, priznaje da postupaju prema zahtjevu europskog uhidbenog naloga. Moraju utvrditi ima li osnova za procesuiranje Perkovića u Hrvatskoj ili izručenje.

'Državno odvjetništvo nije pokrenulo 'proces' niti vodi 'predistragu' protiv Josipa Perkovića. Nadležna županijska državna odvjetništva poduzimaju radnje koje su po zakonu dužni poduzimati u cilju ocjene postojanja zakonskih pretpostavki za kazneni progon počinitelja u Hrvatskoj', kažu iz DORH-a.

'Perković je svjestan da na neki sud mora izaći. Dakle, u ovim okolnostima, i mi se tako pripremamo. Dakle, na neki sud, da li na hrvatski ili njemački ne ovisi o nama, nego ovisi o zakonodavno-ustavnim rješenjima i odlukama sudova', kazao je Nobilo.

Za HDZ je DORH-ov postupak podrška Vladinom pokušaju da spriječi izručenje Perkovića.'Vidjet ćemo kako će na to reagirati Europska komisija i Njemačka. Dakle, kako se rade već pripremne radnje da se izigra pravni poredak Europske unije', kazao je Vladimir Šeks.

Mlakar je kazao da se ugled zemlje u Europskoj uniji narušava.'Vlada čini sve da ne izrući gospodina Perkovića njemačkome sudu', dodao je.

No, Što na sve kaže SDP? 'Radi se o nečemu što je u nadležnosti državnog odvjetništva, a državno odvjetništvo je, kao što i u Ustavu stoji, autonomno u svom radu. Neka rade svoj posao', kazao je Peđa Grbin.

Tvrde da ni ustavne promjene nisu zbog Perkovića. 'Mi doista činimo sve, ali sve na tome da Državnom odvjetništvu stvorimo zakonodavni okvir u kojem će moći nesmetano raditi svoj posao, a to je proganjanje onih koji su činili kaznena djela', kazao je Grbin.

Ni ruke u Saboru za promjenu Ustava, što je jedna od pretpostavki da se Perkoviću sudi u Hrvatskoj, još nisu osigurane. 'To je postupak koji je u tijeku', kazao je Grbin.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene