Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele ubrzati kraj

Trump dao ultimatum Pentagonu: Imate 30 dana!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Donald Trump u subotu je potpisao uredbu kojom je Pentagonu dao 30 dana za izradu plana kako uništiti Islamsku državu u Iraku i Siriji.

Donald Trump očito, želi ispuniti predizborno obećanje da će se agresivnije od svojeg prethodnika boriti protiv globalnog terorizma. Stoga je svojem ministru obrane, umirovljenom generalu Jamesu Mattisu, izdao naredbu da u roku od 30 dana predstavi strategiju za poraz Islamske države u Siriji i Iraku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Džihadisti gube posvuda POPIS SAMO RASTE Ovo su gradovi koje je Islamska država dosad izgubila Slika nije dostupna Izvješće Pentagona DESECI MILIJUNA DALARA IS-a OTIŠLI U DIM 'To je znak da smo ih teško oštetili'

"Mislim da će to biti vrlo uspješno", kazao je Trump. "To je velika stvar". 

I Trump i Mattis su izrazili želju da ubrzaju kraj borbe protiv Islamske države. Iračke snage, uz potporu zračnih snaga SAD-a i američkih saveznika, očistili su pola Mosula, ali su i pretrpjeli teške gubitke i vjerojatno će im trebati dodatna podrška izvana. U Siriji, SAD pokušava regrutirati dovoljno arapskih boraca kako bi zauzeli grad Raku, koji je praktički glavni grad Islamske države. Američki dužnosnici se nadaju kako će ofenziva na Raku početi u idućih nekoliko mjeseci, piše Washington Post.

Russia Today javlja kako je Trump uredbu potpisao nakon telefonskog razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Predsjednici su razgovarali o uspostavljanju stvarne koordinacije između američkih i ruskih akcija kako bi se pobijedila Islamska država i druge terorističke organizacije u Siriji", stoji u priopćenju iz Kremlja.

Putin je naglasio da je "Rusija više od dva stoljeća Rusija podupirala SAD i da je bila njihov saveznik tijekom dva svjetska rata te da sada SAD vidi kao glavnog partnera u borbi protiv međunarodnog terorizma."

Obojica predsjednika su se složila i da moraju pronaći vrijeme i mjesto za mogući sastanak, navodi se u priopćenju.

"Politika SAD-a je da ISIL mora biti poražen", navodi se pak u priopćenju na internetskoj stranici Bijele kuće u subotu. "U roku od 30 dana ministar obrane treba predsjedniku donijeti preliminarni nacrt plana za poraz Islamske države". 

Sveobuhvatni plan bi trebao uključivati ​​smjernice o korištenju javne diplomacije, operacija informiranja i cyber strategiju "kako izolirati i delegitimiziranju Islamsku državu i njezinu radikalnu islamističku ideologiju".

Također, nastojat će "pronaći i nove koalicijske partnere i osnažiti sadašnje koalicijske partnere" u borbi protiv Islamske države i njezinih podružnica.

Broj predloženih mjera "će ovisiti o političkom riziku koji je Trump spreman preuzeti kada radimo neke stvari koje bi mogle pogoršati odnose s Rusijom ili Turskom", kazao je za Washington Post jedan visoki  dužnosnik State Departmenta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene