447768
447768
447768
447768
447768

'Hrvatsku vode 'dečki iz Bruxellesa''

  • , 24.08.2016., 13:39
  • Autor:
  • komentara

Domovinska koalicija na konferenciji za novinare predstavila je listu kandidata i program s kojim će zatražiti povjerenje birača u VII. izbornoj jedinici, koji je utemeljen na zaštiti nacionalnih vrijednosti, razvijanju kvalitetne poljoprivrede i modernom i učinkovitom obrazovanju.

 
 
 
 
Domovinska koalicija (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL)
Domovinska koalicija (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL)

Domovinska koalicija koju čine HSP AS, Demokratski savez nacionalne obnove (DESNO) Ante Đapića, HKDU dr. Marko Veselica, Ujedinjena stranka prava Antuna Kljenka (USP) i Hrvatska demokratska stranka (HDS), u srijedu je na konferenciji za novinare predstavila listu kandidata i program s kojim će zatražiti povjerenje birača u VII. izbornoj jedinici, utemeljen na zaštiti nacionalnih vrijednosti, razvijanju kvalitetne poljoprivrede i modernom i učinkovitom obrazovanju.

"Hrvati moraju biti svjesni da smo dovedeni do sveopće krize, duhovne, socijalne, demografske i gospodarske. Iluzorno je očekivati da nas iz nje mogu izvući oni koji su nas u nju doveli", poručio je Dean Golubić, predsjednik HKDU dr. Marko Veselica, koji predvodi listu u VII. izbornoj jedinici.

Hrvatsku vode "dečki iz Bruxellesa"

Zalažemo se za nastavak politike Franje Tuđmana, borbu za nacionalne interese i boljitak hrvatskog naroda. Trebamo ostati samostalni, desno krilo Hrvatske, rekao je Golubić o eventualnim poslijeizbornim koalicijama.

Trebamo vratiti nacionalno jedinstvo, Hrvatska treba biti slobodna i ne slušati slijepo što joj se kaže u Bruxellesu. Hrvatska 16 godina na čelu ima "dečke iz Bruxellesa" koji se izmjenjuju i slijepo pokoravaju, a mi to ne želimo, rekao je.

Također smatra da treba raspisati referendum na kojem bi hrvatski narod odlučio može li Srbija postati članicom EU-a.

Predstavljajući izborni program Domovinske koalicije, Golubić je rekao da je Hrvatska nekada proizvodila hrane za 22 milijuna ljudi, a danas za dva milijuna, zato je nužno pokrenuti kvalitetnu poljoprivredu. Obrazovanje mora slijediti potrebe gospodarstva i tržišta, a ne da školujemo mlade za zanimanja koja nam ne trebaju ili za neke druge zemlje u koje odlaze u potrazi za poslom.

Mlade moramo učiti kako razmišljati o gospodarstvu, poticati ih da propituju sve, da budu kritični, a danas naše školstvo to ne potiče. Zaposlenike u državnoj upravi treba preraspodijeliti, nismo za otkaze, već za kvalitetniju upravu koja će biti na pomoć građanima, dodao je Golubić.

Predsjednik HSP AS-ova Odbora za poljoprivredu Jurica Jašinski podsjetio je kako je još prije godinu i pol upozoravao na probleme koji će nastati zbog Programa ruralnog razvoja RH. "Nažalost, Ministarstvo poljoprivrede je zapravo 'Ministarstvo pogodovanja', a s našim programom za poljoprivredu u fokus ćemo staviti malog proizvođača ispred velikih korporacija", istaknuo je Jašinski.

Šale za lustraciju

Kandidat na listi je i predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika žrtava komunizma Petar Šale, koji nije nazočio konfrenciji za novinare, ali je u izjavi istaknuo da će se zauzimati za lustraciju koja mora biti provedena iz etičkih i moralnih principa.

EU je donijala odluku o obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima, no mi u Hrvatskoj prelazimo preko sudbine žrtava komunizma, a samo je kroz zatvor u Gradiški prošlo više od 35.000 zatvorenika, rekao je Šale.

Na svečanosti u Hrvatskom saboru u ponedjeljak sjedio je i "hrvatski Mandela" Marko Veselica, a da ga nitko nije spomenuo niti pozdravio, iako je u Jugoslaviji kao politički zatvorenik odležao 18 godina, dodao je. Radi njega i svih ostalih uznika nužno je napraviti reviziju tih postupaka, kao što je to učinjeno za kardinala Alojzija Stepinca, rekao je Šale i najavio da će uskoro zatražiti reviziju svojeg sudskog postupka u kojem je u vrijeme Jugoslavije osuđen na zatvor.

Također je ocijenio da hrvatski političari zbog dodvoravanja Bruxellesu mlako ili nikako reagiraju na prijetnje srbijanskog vodstva u vezi Oluje.

"Tim srpskim političarima treba odlučno reći da je Oluja bila veličanstvena obrambena akcija, da su izgubili sve ratove, da su neki persona non grata i da Hrvatskoj prestanu prijetiti", poručio je Šale. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se