449190
449190
449190
449190
449190

Domovinska koalicija: Hitno mijenjati Ovršni zakon, skrojen je po mjeri ovršne mafije

  • , 06.09.2016., 12:21
  • Autor:
  • komentara

Domovinska koalicija, koju čine HSP AS, HKDU dr. Marko Veselica, USP i HDS te niz udruga i pojedinaca, u utorak je predstavila rješenja kojima žele pomoći blokiranim građanima, zauzevši se za hitne izmjene Ovršnog zakona za koji je Pero Kovačević, nositelj koalicijske liste za II. izbornu jedinicu, rekao da je "rađen i skrojen po mjeri ovršne mafije".

 
 
 
 
Pero Kovačević (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Pero Kovačević (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

OVDJE ISPROBAJTE APLIKACIJU GDJE SAM 2016.

Kovačević je na konferenciji za novinare ispred sjedišta FINA-e upozorio da je taj zakon u "dužničko ropstvo" doveo 328.357 građana, koji su dužni 40,26 milijardi kuna i taj dug nezaustavljivo raste. Zbog lošeg Ovršnog zakona, dodao je, realno je očekivati da će se za pet do šest mjeseci broj blokiranih povećati za 40 tisuća građana.

Kazao je kako je razgovarao s građanima kojima dolaze na ovrhu godinama stari dugovi za koje nisu ni znali, i to za ovrhu u vrijednosti od 80 kuna koja je u međuvremenu porasla na 15 do 17 tisuća kuna. Kao primjer je naveo osobu iz Sesveta kojoj je na ovrhu došao dug iz 1999. godine.

"Prema tome, dosta je toga i moramo provesti pravnu revoluciju da bi odblokirali blokirane te se riješili ovršne mafije koja dobro zarađuje na ovom Ovršnom zakonu", poručio je Kovačević te istaknuo kako je velik broj onih koji su donijeli ovaj Ovršni zakon sada na izbornim listama.

Za rješenja koja kao pomoć blokiranim građanima nudi Domovinska koalicija rekao je da su "revolucionarna i moraju biti revolucionarna". Prije svega, smatra, prijedlog novog Ovršnog zakona treba u saborsku proceduru ući odmah nakon konstituiranja parlamenta, pri čemu treba uvesti moratorij od šest mjeseci na izvršenje ovrha, kao i otpis blokiranim građanima svih kamata i troškova ovrhe.

Svima bi se, naglasio je, omogućio poček od dodatnih šest mjeseci za naplatu stvarnog duga, a ne onog s kamatama i troškovima postupka.

Kovačević se zauzeo i za reviziju dugova, jer su mnogi građani "pravno neuki i ne znaju da nakon ovršnog rješenja imaju pravo na prigovor u roku od 15 dana".

"Pozivamo blokirane i napravimo pravnu revoluciju", poručio je. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se