Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kratki vodič

Oznake na proizvodima kojima treba najviše vjerovati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede, na turneji Hrvatskom promovira domaće proizvode označene sa šest znakova, no uz njih pojedini proizvodi nose i europske, pa od šume znakova potrošači često ne vide drvo. Stoga smo napravili kratki vodič čemu trebate najviše vjerovati.

Uz domaći pršut za doručak stižu i jaja s oznakom hrvatskih farmi. Od slatkoga, tu je med iz lijepe naše,
na kruhu hrvatskih polja
. Šest oznaka poljoprivredne agencije imaju za cilj promovirati domaće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HGK donosi Vjetar u leđa hrvatskim poduzetnicima: Kako izvoziti vlastiti proizvod i postati konkurentniji na tržištu Slika nije dostupna Poslali odštetni zahtjev HGK od Hrvoja Bujasa traži 40.000 kuna odštete: "Radujem se ročištu. Tjeraju van lisicu, istjerat će medvjeda"

"Mi životinju od koje se dobiva mlijeko i meso s hrvatskih farmi pratimo doslovno od rođenja. Ne bi trebalo biti zabune kod potrošača, samo treba slati jasnu poruku", kaže Zdravko Barać iz Hrvatske poljoprivredne agencije. 

A poruka u obliku oznaka na ambalaži ima na pretek. Uz dobrovoljnih šest poljoprivredne agencije za kruh, mlijeko, brašno, jaja, meso i med, tu je oznaka Hrvatski otočni proizvod koju dodjeljuje Ministarstvo regionalnog razvoja.

Tu su i oznake izvornosti, zemljopisnog podrijetla i zajamčeni specijalitet za zaštićene proizvode u Hrvatskoj. Pa iste takve za one zaštićene na razini Europske unije. Ima i onaj za eko proizvod.

Oznake ne dodjeljuje samo država. Hrvatska gospodarska komora je znakom Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko označila 250 proizvoda.

"Znakovi kvalitete jamče potrošaču da proizvod koji kupuje jamči najviši standard kvalitete, a istodobno omogućava proizvodu lakši proboj do tržišta", kaže Martina Sokač Saraga iz HGK. 


Sve što je dodatna informacija dobro je, kažu u udruzi Potrošač, no ipak treba čitati deklaracije. "Potrošači su zbunjeni, na terenu se kupuje na temelju navika, ne zato što se provjeravaju deklaracije i oznake", kaže Igor Vujović iz udruge Potrošač. 

A deklaracije i oznake moraju biti čitke i jasno istaknute. I po novome, imati i nutritivnu vrijednost. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene