Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povećan broj dežurnih timova

Dok drugi ljeti odmaraju, ove ekipe danonoćno spašavaju živote

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči ljetne sezone pojačan je broj medicinskih ekipa na terenu. Dodatnih 20 timova hitne pomoći već je počelo s radom i na cesti i u zraku.

Ljetna sezona sve medicinske timove drži na posebnom oprezu. Dodatni timovi na terenu su neizbježna stvar. Policijski i medicinski tim u Dubrovniku, koji sadrži i policijski helikopter, spreman je na akciju čim stigne poziv. 

Pročitajte i ovo Američka obalna straža spasila tri brodolomca nakon tjedan dana na pustom otoku. Tri brodolomca Nasukali se na pustom otoku: Hranili se samo jednom namirnicom, a evo što ih je spasilo HGSS - 2 Akcija u NP Paklenica HGSS-ovci uzaludno čekali MORH-ov helikopter za hitan prijevoz unesrećene žene: "Zbog tehničke neispravnosti..."

"Medicinski tim ovakvim helikopterom sa svom opremom dolazi direktno do pacijenta, zbrine ga i vozi što je brže moguće u bolnicu. Mogu letjeti i po danu i po noći, nemamo mi taj problem", s osmijehom kaže dr. Maja Grba Bujević iz Zavoda za hitnu medicinu. Ovo je druga godina da policijski helikopter polijeće iz najjužnije županije i pomaže u spašavanju života. 

"To vam je zajednički rad, nema tko je bitniji. Ja odgovaram za svoj dio posla,
oni svoj i ako dobro odradimo to lijepo završi", kaže Davor Bošnjak iz zrakoplovne jedinice Specijalne policije MUP-a. Davor i dodatnih 20 timova Hitne službe već sada dežura hrvatskim nebom i prometnicama. S obzirom da je u poslu skoro 30 godina, Davoru je spašavanje rutinski posao.

Ljeti, zbog turističke sezone, najviše je posla. Vojne letjelice pokrivaju Dalmaciju i sjeverni Jadran. I najčešće su otočanima jedina veza s kopnom.

Ljudi su svjesni da se s otoka putuje satima te da su im vojne letjelice u hitnim slučajevima od životnog značaja. Piloti vojnih helikoptera, iako danonoćno dežuraju, pamete svaku intervenciju.

"Prometnu nesreću s pet mladića, u jednom prijevozu smo prevezli dvojicu, još se jedan žalio na bolove, taman smo bili ugasili, pa smo se vraćali ponovno. Jednu trudnicu, one su posebni događaj, ali eto nije rodila u helikopteru", sa smješkom se prisjeća bojnik Bernard Bartoluci, pilot.

O njihovom doprinosu najbolje govore brojevi. Samo ove godine spasili su 327 pacijenata i 624 pratitelja u 310 sati leta, a osim unesrećenih, preveli su i gotovo dvostruko više drugih osoba.

"Mi radimo po zapovijedi, ako je tako odlučeno, to ćemo napravit, radimo dobar posao i mislim da dajemo sve od sebe", kaže Bartoluci. 

I činit će to dok se ne pronađe bolje rješenje od ovog. No, kamo sreće, kažu,
da je poziva u pomoć što manje.

 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene