Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozorili nas u srpnju

EUROPSKA PRAVILA SU STROGA, PRIJETI NAM KAZNA I to sve zbog pušenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Država bi velike troškove mogla snositi zbog neprovođenja zakona o pušenju. Dnevnik Nove TV doznaje kako je Hrvatska dobila upozorenje Europske Komisije zbog nepoštivanja rokova, koji su istekli u svibnju.

Gotovo pola godine od isteka roka Hrvatska je među rijetkim europskim zemljama u kojima je zakon daleko od stupanja na snagu. Europski rokovi za nova pravila iscurili su 20. svibnja, no hrvatski je zakon - zapeo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Skupa ovisnost Četvrti udar u samo dva mjeseca! Poskupljuju neke cigarete, provjerite nove cijene Ilustracija kanadske mjere Prvi put upozorenja ispisuju na svaku cigaretu: "Vodeći bolesti i prerane smrti"

"Mi smo krajem petog mjeseca trebali zakon donijeti, svi preduvjeti da Hrvatska dobije neki stupanj opomene ili kazne su zadovoljeni I sad čekamo što će Komisija odlučiti", rekla je Biljana Borzan, zastupnica u EU parlamentu.

Prvo europsko upozorenje u Hrvatsku stiglo je u srpnju. "Zaustavljen je prvenstveno jer su proizvođači tražili iz tehnoloških razloga da se sami trebaju prilagoditi, tražili su odgodu", rekao je Milan Kujundžić, ministar zdravstva. "Packu smo dobili, ali ja mislim da ćemo mi vrlo brzo krenuti u proceduru'', dodaje Kujundžić.

Bugari su duhanska pravila već uredili. Šokantne fotografije ne sviđaju se pušačima. No brzo su se dosjetili. Neugodne fotografije s posljedicama pušenja prekrivaju ljepšim motivima.

Osim Hrvatske, stroža europska pravila za pušače još nisu prihvatile Španjolska, Slovenija, Cipar, Luksemburg, Rumunjska.

"Nismo imali ni Sabora ni Vlade i zbog toga nam je ostavljen period da se prilagodimo. S obzirom na to da su svi uvjeti stvoreni, nema nikakvog opravdanja da se ovaj zakon ne provede", kaže Borzan.

Susjedni Slovenci odgodu su tražili kako bi zakon dodatno postrožili. Žele da sve kutije izgledaju jednako neprivlačno, bez obzira na proizvođača. Mijenjaju i cijenu.

"Trenutno razmišljamo o poskupljenju od 50 centi. Ali čak i oko toga smo spremni razgovarati", rekla je Mojca Gobec iz slovenskog Ministarstva zdravlja.

Cilj u svim europskim zemljama mora biti jednak - smanjenje pušenja, pogotovo kod mladih osoba.

Sada nam prijeti kazna. Europska pravila su stroga. Međutim, u Europskoj komisiji kažu da nemaju određene iznose kolika ta kazna može biti. Ona se donosi ovisno o slučaju. U Komisiji su potvrdili da su poslali blago upozorenje hrvatskoj Vladi u srpnju. U idućim danima moglo bi stići još jedno oštrije upozorenje ukoliko Hrvatska doista ne dokaže da će uskoro u svoje zakone uvrstiti europska pravila.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene