Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobavljači poručili: Obustava ostaje

Stigao odgovor i iz Vlade na Todorićev zahtjev o aktiviranju lex Agrokora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je Ivica Todorić zatražio aktiviranje takozvanog lex Agrokora, oglasili su se redom dobavljači pa Vlada.

Nakon što je Ivica Todorić poslao zahtjev za aktiviranjem takozvanog lex Agrokora, oglasila se i Vlada priopćenjem, u kojem kažu da je zahtjev zaprimljen te da će odluku o tome donijeti u zakonskom roku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ROČIŠTE U RUJNU Bivšem šefu Agrokora Ivici Todoriću odbijen zahtjev za žalbu protiv izručenja Agrokor: Stižu žalbe na nagodbu (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Život nakon nogometa Dok je Hrvatska u "srebrnoj euforiji", počele su pljuštati prve tužbe protiv Agrokora

"Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo gospodarstva zaprimili su obavijest Trgovačkog suda u Zagrebu o podnesenom prijedlogu za otvaranje postupka izvanredne uprave Agrokora.

Prijedlog je Trgovačkom sudu podnio dužnik – Agrokor koncern za upravljanje društvima, proizvodnju i trgovinu poljoprivrednim proizvodima dioničko društvo Zagreb, te zatražio pokretanje postupka izvanredne uprave nad navedenim dužnikom i nad svim njegovim ovisnim i povezanim društvima.

Vlada Republike Hrvatske sve će odluke donijeti u zakonskom roku, a sukladno Zakonu o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku i o svim će odlukama izvijestiti javnost", stoji u priopćenju s Markovog trga.

Dobavljači: Nemamo poslovni odnos s obitelji Todorić, obustava ostaje

Prije Vlade, priopćenje su poslali i iz Koordinacije proizvođača i dobavljača, s porukom i samom Ivici Todoriću.

"Potaknuti vijestima o pokretanju postupka aktivacije Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, želimo jasno istaknuti kako tvrtke Koordinacije proizvođača i dobavljača nemaju poslovni odnos s obitelji Todorić, već isključivo s koncernom Agrokor. Proizvođači i dobavljači nemaju s kim razgovarati u koncernu jer Zakonom predviđeni povjerenik još uvijek nije stupio na svoju dužnost. Ostajemo otvoreni za razgovore s financijskim institucijama koje kreditiraju poslovanje Agrokora, ali do postizanja konačnog dogovora odluka o obustavi isporuke ostaje na snazi", stoji u pismenoj izjavi Koordinacije proizvođača i dobavljača.

Dobavljači Agrokora sutra obustavljaju dostavu sve robe osim kruha

Dobavljači od subote obustavljaju isporuku svih roba osim svježeg kruha, a obustava će trajati do dogovora s bankama.

Na Žitnjaku u prostorima Alce održan je još jedan sastanak Agrokorovih dobavljača, nakon čega su objavili da od subote obustavljaju isporuku svih roba osim svježeg kruha.

"Trenutno čekamo razvoj situacije oko potencijalnog aktiviranja Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku. Koordinacija proizvođača i dobavljača i dalje ostaje čvrsto na svojim jučer definiranim pozicijama. Od sutra kreće obustava isporuke roba, osim svježeg kruha, koja će trajati do dogovora s bankama. Nastavljamo aktivno pratiti daljnji razvoj situacije kako bismo mogli donositi odluke u interesu 80.000 radnika i kooperanata vezanih uz hrvatske proizvođače i dobavljače", kaže se u priopćenju Koordinacije proizvođača i dobavljača.

Plenković apelira na strpljenje dobavljača

Novinari su premijera Plenkovića danas pitali i o jučerašnjem očajničkom apelu dobavljača, koji su jasno poručili da stanje u kojem oni isporučuju robu koja im se ne plaća nije održivo i dali rok od 24 sata.

"U kontaktu smo s velikim brojem dobavljača i ja apeliram na njihovo strpljenje", rekao je Plenković.

Na pitanje tko će biti eventualni vladin povjerenik u Agrokoru Plenković je odgovorio "otom potom". Nije želio komentirati što će se u tom slučaju dogoditi s Antonijom Alvarezom.

"Duboko sam uvjeren da će se sljedeći tjedan situacija s Agrokorom stabilizirati", poručio je Plenković.

Na pitanje je li kontaktirao sa samim Ivicom Todorićem, odgovara: "U proteklih nekoliko dana nije bilo kontakata, ali smo se ranije vidjeli".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene